Volledig scherm
De kermis in De Mortel werd vorig jaar goedbezocht. archieffoto Van de Meulenhof © Van de Meulenhof

Dorpskermissen Gemert-Bakel blijven overeind

GEMERT-BAKEL - De kleine kernen van Gemert-Bakel houden ook de komende jaren een eigen kermis. De gemeente heeft hierover met verschillende partijen afspraken gemaakt. 

Met name in De Mortel en Elsendorp is het voor de organiserende comités steeds lastiger geworden om überhaupt nog een kermis georganiseerd te krijgen. De organisatie in die dorpen wordt nu overgenomen door kermisondernemers Gebroeders Regter uit Langenboom en Paashuis-Spierings uit Vught.

De gemeente heeft nu met Regter afgesproken dat zij naast Elsendorp ook de kermissen in Bakel, Milheeze en De Rips blijft organiseren. Paashuis-Spierings organiseert naast de kermis in De Mortel ook de najaarskermis in Gemert. De kermissen in Gemert (najaar), Bakel, Milheeze en De Rips zijn met die afspraken gegarandeerd tot 2020. Als het beide partijen goed bevalt, wordt de overeenkomst in dat jaar stilzwijgend verlengd.

Samenwerking

De afspraken over de kermissen in De Mortel en Elsendorp gelden in elk geval voor dit jaar. Ook hier geldt dat de overeenkomst met de twee ondernemers wordt verlengd als de samenwerking goed bevalt. De gemeente heeft per kermis afgesproken welke 'prestaties' de ondernemer moet leveren. Zo zijn het minimaal aantal attracties en kramen per kermis vastgelegd. 

Bij de overeenkomsten zijn overigens ook de lokale kermiscomités betrokken. Zij hebben samen met de kermisondernemers de verplichting om te zorgen voor een 'goed programma en een kwalitatief goede kermis', zo is met de gemeente afgesproken.

Jorlan Manders is als vrijwilliger al jaren betrokken bij de organisatie van de kermis in zijn woonplaats De Mortel. Hij is blij dat er nu nieuwe afspraken zijn gemaakt. ,,De laatste jaren moesten we er als comité een dikke 3.000 euro per kermis bijleggen, dat viel niet altijd mee." Volgens Manders werd het de laatste jaren steeds moeilijker om exploitanten naar De Mortel te krijgen. ,,We hebben het meegemaakt dat een exploitant twee dagen voor de kermis doodleuk afbelde."

Django Wagner

Volgens Manders is de kermis voor een dorp als De Mortel nog steeds een evenement 'van wezenlijk belang'. ,,Het is een traditie. Je kunt het afschaffen en er bijvoorbeeld een dorpsfeest voor in de plaats organiseren, maar zeker voor kleine kinderen is en blijft een kermis een geweldige ervaring." Inwoners van De Mortel zijn volgens Manders ook niet te beroerd bij te dragen. ,,Dat zagen we vorig jaar nog, toen een aantal ondernemers ervoor heeft gezorgd dat we Django Wagner in de Sprank konden krijgen. Dat was een groot succes."

De Mortelnaar hoopt nu dat de kermisondernemers zich aan  de gemaakte afspraken houden. ,,Zij willen het liefst alleen de krenten uit de pap, daar horen de kleine kermissen niet bij.  Maar voor de dorpen zelf zijn die kermissen wel degelijk van belang."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement