Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Elsendorpse boer en gemeente tegenover elkaar bij Raad van State

DEN HAAG/ELSENDORP - De omwonenden van een pluimveehouderij in Elsendorp zijn de stank beu maar de gemeente en de boer in kwestie zitten niet op één lijn over de oplossing.

Aan het 'Paradijs' in Elsendorp kleeft een luchtje. De buurt wil dat pluimveehouder J. Hoenselaar een schoorsteen op zijn bedrijf plaatst om hen voortaan van de stank te verlossen. Maar die is dat niet van plan. Zijn raadsman verwijt de gemeente Gemert-Bakel meten met twee maten en achterover leunen in het conflict waarover maandag de Raad van State zich moest buigen.  

,,De gemeente scherpte wel de stanknormen in Hoenselaars vergunning aan, maar zegt er niet bij wat de veehouder moet doen om aan die verscherpte eisen te kunnen voldoen,” zei Hoenselaars advocaat tijdens de zitting in Den Haag. De omwonenden weten heel goed wat Hoenselaar moet doen: een schoorsteen op de stallen zetten en de vieze lucht met flinke kracht omhoog blazen. ,,Dat is de beste oplossing,” zei omwonende Jeanne van Eert, ,,nu wordt de vieze stinkende lucht horizontaal weggeblazen. Je ziet het soms als een dikke stinkende mist die op je af komt."

Zo heeft elk van de achttien naburige gezinnen wel eens last van stankoverlast. ,,Een schoorsteen van tien meter hoog verspreidt en verdunt de stank en dan heeft iedereen er veel minder last van.” Maar volgens Hoenselaar is een tien meter hoge schoorsteen technisch niet haalbaar. Bovendien zou die regelmatig moeten worden schoongemaakt en de kosten daarvan zouden niet in kaart zijn gebracht. De gemeente vindt de schoorsteen wel een optie en tekende aan dat Gemert-Bakel Hoenselaar ook enigszins tegemoet is gekomen door hem niet te dwingen een kostbaar luchtwassysteem te installeren.

Rechtsongelijkheid

De Raad van State ging vooral in op de vraag of de gemeente zo maar een milieuvergunning kan aanscherpen. Immers, die is in 2010 verleend en sindsdien zijn de milieu-eisen verder aangescherpt. Hoenselaars advocaat vindt niet dat je zomaar zonder wijziging in de bedrijfsvoering een vergunning mag aanpassen. ,,Dan zou Hoenselaar de enige pluimveehouder in Nederland zijn die aan strengere geurnormen moet voldoen. Dat brengt rechtsongelijkheid en oneerlijke concurrentie met zich mee." Juist om die reden heeft de bestuursrechter eerder een streep door de aanscherping van de vergunning gehaald. Daartegen zijn de gemeente en de omwonenden bij de Raad in hoger beroep gegaan. 

De omwonenden vinden dat je vooral naar de praktijk moet kijken. ,,Het is duidelijk dat Hoenselaars stalsysteem veel meer stank oplevert dan aanvankelijk gedacht. Dan moet je ook maatregelen nemen om die terug te dringen. We hebben al vaak met Hoenselaar om de tafel gezeten. Dan lijkt hij wel bereid iets te doen, Maar als het puntje bij paaltje komt doet hij niks,” aldus omwonenden Van Eert. 

De Raad van State hakt binnen enkele weken een knoop door.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Gemert e.o.