Volledig scherm
© Thinkstock

Europese belangstelling voor BIZOB

BEEK EN DONK - Het regionale inkoopbureau BIZOB verdient navolging in Europa. Volgens de Europese Commissie past het vanuit Zuidoost-Brabant gestarte samenwerkingsverband in het beleid dat 'Europa' met lokale overheden voor ogen heeft.

BIZOB is in de ogen van de commissie zeker in een goed praktijkvoorbeeld voor 'public buyers'. 

Dat zei Natalia Fiedziuk, medewerkster van de Europese Commissie, tijdens een werkbezoek aan de gemeente Laarbeek. De Europese ambtenaar sprak tijdens dat bezoek onder merer met Frank van der Meijden, sinds kort voorzitter van wat voluit Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant heet. 

Speerpunten

,,De Europese Commissie heeft in oktober 2017 een aantal speerpunten vastgesteld en gezamenlijke inkoop past daar prima in", aldus Fiedziuk. ,,We kunnen BIZOB zeker gebruiken als voorbeeld van good practice." Van der Meijden ziet die Europese interesse als een bevestiging van het succes van BIZOB. ,,Het functioneert goed, maar we zijn ook nog in ontwikkeling."

Het bureau begon in 2003 met tien gemeenten in Zuidoost-Brabant. Inmiddels telt BIZOB 27 aangesloten partijen. Daaronder in Zuidoost-Brabant alle gemeenten behalve Eindhoven, Helmond en Valkenswaard, maar ook samenwerkingsverbanden als de veiligheidsregio en Peelgemeenten. ,,We kopen lantaarnpalen en bureaus in, maar ook zorgtaken", vertelt BIZOB-directeur Marcel Stuijts.

Inkoop

Volgens Stuijts gaat het bij gezamenlijke inkoop niet per saldo om de laagste prijs. ,,Natuurlijk speelt de prijs een rol, maar we kijken veel breder. We kopen vooral op waarde in, kijken naar het totaalplaatje." Als voorbeeld noemt hij voorwaarden die BIZOB bijvoorbeeld kan stellen met betrekking tot social return, wat inhoudt dat mensen die normaal gesproken moeilijk aan werk kunnen komen, ook een kans krijgen.

Buiten het MRE-gebied zijn inmiddels ook gemeenten als Uden, Grave, Sint Anthonis en Vught bij BIZOB aangesloten. Van der Meijden: ,,Groei is geen doel op zich, het moet wel behapbaar zijn."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement