Volledig scherm
Archieffoto © Bert Jansen

Fitland wil zwembad Gemert best openhouden

GEMERT - Als Fitland het Gemertse zwembad openhoudt, moet het wel eerst grondig gerenoveerd worden. Het bijbehorende sportcentrum wordt sowieso gemoderniseerd en compacter gemaakt, zodat er op het Fitland-terrein ruimte ontstaat voor woningbouw. 

Dat stelt Fitland-directeur Maarten van Kempen in reactie op het nieuws dat de gemeente volgend jaar maximaal twee ton bijlegt om het bad in elk geval volgend jaar nog open te houden.

Fitland nam het zwembad en het bijbehorende sportcentrum in 1994 over van sportschoolhouder Vos. Daarbij werd in een overeenkomst met de gemeente vastgelegd dat Fitland het bad in elk geval twintig jaar lang zou openhouden. Dat contract liep in 2014 af. "In theorie hadden we dus al drie jaar geleden kunnen zeggen: gemeente, het zit erop", stelt Van Kempen. "Maar dat hebben we dus niet gedaan."

Schoolzwemmen
Toch is de exploitatie al jaren niet sluitend meer. "Op zich is dat natuurlijk geen verrassing. Zwembaden en theaters zijn gewoon voorzieningen die lastig te exploiteren zijn." Het beëindigen van het schoolzwemmen heeft het financiële plaatje er volgens Van Kempen niet bepaald beter van gemaakt. "Het financiële gat is groter geworden, dan moet je denken aan 80.000, 90.000 euro per jaar."

Fitland sprak volgens Van Kempen een aantal jaren geleden voor het eerst over de toekomst van het zwembad. Een paar maanden geleden zijn die gesprekken voortgezet met Martien Bankers, de opvolger van Roël Hoppezak. Fitland heeft toen aangegeven dat de huidige situatie wat hen betreft niet oneindig lang kan voortduren.

Knoop doorhakken
"Het wordt tijd om knopen door te hakken. We hebben het bad ruim twintig jaar lang zonder mauwen geëxploiteerd, de gemeente moet nu kijken wat voor haar de beste keus is." Fitland heeft in elk geval aangeboden met het bad door te gaan, na een grondige renovatie. "Onze wereld stort niet in als de gemeente voor een andere oplossing kiest, maar als Gemert-Bakel het wil, lopen we zeker niet voor onze verantwoordelijkheid weg."

Een optie zou kunnen zijn dat zwemvereniging Gemertse watervrienden een nieuw bad naast kindcentrum Samenstroom laat bouwen. "Als er een weldoener opstaat die zo'n plan mee wil financieren, kan dat een optie zijn. Dat moet de gemeente nu op een rijtje gaan zetten." Het plan van de Watervrienden gaat uit van een bad van 37,5 meter met 6 tot 8 banen. Het eerste deel is een wedstrijdwaardig 25-meterbad, aangevuld met een 'doelgroepenbad'.