Volledig scherm
De vier vrouwelijke wethouders in Gemert-Bakel: Anke van Extel, Wilmie Steeghs, Inge van Dijk en Miranda de Ruiter © -

Gemert-Bakel gaat het met louter vrouwelijke wethouders doen

GEMERT-BAKEL - Vier vrouwelijke wethouders gaan de komende vier jaar Gemert-Bakel bestieren. Anke van Extel en Miranda de Ruijter (beide CDA) gaan door met twee nieuwe collega's: Inge van Dijk (CDA) en Wilmie Steeghs. Die laatste twee zijn - hoewel beiden een eind onder de 50 - toevallig ook nog de langstzittende raadsleden.

Een college dat louter uit vrouwen bestaat, is zeldzaam in Nederland. De gemeente Ouder-Amstel (NH) had dat in de vorige periode. Daar is ook de burgemeester een vrouw. Volgens de vereniging van wethouders is bij de nu bekende colleges - velen zijn nog volop in coalitieonderhandeling - geen enkele met alleen vrouwelijke wethouders. En nu dan Gemert-Bakel als eerste, met wel een man als burgemeester.  

Full time

Het nieuwe college is donderdagmiddag gepresenteerd, tegelijk met het coalitieakkoord 2018-2022. Alle vier de wethouders zijn veertigers en alle vier gaan ze full time werken. ,,We willen wethouders die 100 procent gecommitteerd zijn", verklaarde Inge van Dijk. Volgens De Ruiter, de afgelopen vier jaar in een parttime functie, ben je als wethouder hoe dan ook full time aan het werk. 

Van Dijk krijgt de portefeuille Economie en Sport, Steeghs gaat Sociaal Domein doen, De Ruiter behoudt Financiën en Volkshuisvesting en Van Extel gaat door als loco-burgemeester en met Ruimtelijke Ordening en Openbaar Beheer.  

Het CDA en de Dorpspartij gaan regeren onder de noemer 'Samen meer bereiken - met elkaar, voor elkaar'. Belangrijke afspraken zijn onder meer dat de woonlasten - op de indexering na - niet omhoog mogen, revitalisering van recreatieparken Rooije Asch en Kanthoeve en een gratis VOG (verklaring omtrent gedrag) voor vrijwilligers.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement