Volledig scherm
GOO-directeur Ellen Nelissen, wethouder Jan Bevers, Lieke Tijmensen van de Petrus Dondersschool en manager Marjon Schepens van KluppluZ (vlnr). © ED

Gemert-Bakel gaat kinderen met extra zorg zelf begeleiden

GEMERT-BAKEL - Kinderen uit Gemert-Bakel die extra zorg en begeleiding nodig hebben, hoeven daarvoor niet langer dagelijks met een busje naar bijvoorbeeld Helmond of Eindhoven. De gemeente gaat die ondersteuning voortaan in Gemert aanbieden.

Kinderen tot dertien jaar uit Gemert-Bakel die voor speciale zorg en opvang nu nog naar instellingen buiten de gemeente moeten, kunnen vanaf november in Gemert terecht. KluppluZ, een speciale opvang voor kinderen met lichte gedrags- of ontwikkelingsproblemen, gaat in een aantal leegstaande lokalen van de Petrus Dondersschool kinderopvang, ondersteuning en begeleiding aanbieden. KluppluZ werkt daarvoor samen met schoolbesturen GOO, PlatOO en Jenaplanschool De Pandelaar.

De nieuwe voorziening biedt volgens wethouder Jan Bevers (Dorpspartij) meerdere voordelen, voor zowel de kinderen en hun ouders als de gemeente. Gemert-Bakel financiert het project met geld dat ze voor jeugdzorg krijgt, en dus niet met onderwijsgeld. ,,Door deze kinderen al op jonge leeftijd een plek in de eigen gemeente aan te bieden, is de kans groter dat ze daarna ook dicht bij huis verder kunnen."

Ouders polsen

Op dit moment telt Gemert-Bakel 32 jonge kinderen die nu nog voor zorg en opvang naar bijvoorbeeld Kinderdagcentrum Binderen in Helmond gaan. De gemeente gaat deze kinderen niet verplichten om die plek straks voor Gemert te verruilen. ,,Maar we gaan ze wel verleiden om dat te doen." De gemeente heeft de ouders van deze kinderen al gepolst. Volgens Bevers ziet een meerderheid de nieuwe voorziening wel zitten.

De gemeente en betrokken partijen hebben nu afspraken gemaakt voor een proefperiode van drie jaar. Daarna wordt bekeken of het project wordt doorgezet. De verbouwing van de nu nog leegstaande lokalen van de Petrus Dondersschool (speciaal basisonderwijs) begint op korte termijn. Medio november moet het gebouw klaar zijn om de kinderen te ontvangen. Aanmelden gaat via de opvoedondersteuners van het Centrum Jeugd en Gezin, de Petrus Dondersschool of KluppluZ. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Gemert e.o.