Volledig scherm
De rotonde in N279 tussen Beek en Donk en Gemert. © Ronald Otter

'Gemert-Bakel wil iets terug voor aanleg omleiding N279'

GEMERT - Een mooi stukje buitengebied wordt straks door een weg doorsneden en daar krijgt de bevolking niks voor terug. Kort samengevat wordt door sommige politici in Gemert-Bakel zo over de omleiding van de N279 bij Dierdonk gedacht.

In het Gemertse gemeentehuis was woensdag een inloopavond over de geplande aanpassingen aan het tracé Asten-Veghel. Een politiek heikel thema daar. De gemeente ziet graag vier in plaats van twee rijstroken, maar vangt waarschijnlijk bot. Ook vanuit de oppositie is er kritiek. Raadslid Henk Giebels (D66) liet de gelegenheid niet onbenut om kritische kanttekeningen te plaatsen bij de plannen. De voorziene omleiding bij Dierdonk doorkruist een stukje het grondgebied van Gemert-Bakel, bij het Muizenhol. Bewoners daar krijgen een drukke weg op luttele meters van hun percelen.

Beekse brug

De omleiding moet vooral de wijk Dierdonk ontzien. Giebels begrijpt dit Helmondse belang wel. "Het is een mooie wijk waar mensen rustig willen wonen." Maar hij had graag gezien dat Gemert-Bakel als tegemoetkoming wat Helmondse medewerking kreeg bij de oplossing van andere verkeersproblemen: de vele files bij de Beekse brug. Verkeer dat vanuit Helmond via Aarle-Rixtel naar Veghel wil, fuseert daar met verkeer dat vanuit Gemert richting Eindhoven gaat. Met alle drukte van dien. "Helmond zag helaas geen voordelen in een doorsteek tussen beide routes om de druk van die brug te halen. Daar was ik teleurgesteld in."

Bewoners van Bakel komen er ook bekaaid vanaf, is met regelmaat te horen. Vanuit Bakel is er geen directe aansluiting voorzien op de N279.

Twee dagen eerder stelden in Laarbeek bewoners veelvuldig de vraag of er wel voldoende aansluitingen bij Beek en Donk komen. Ook zorgen over geluidsoverlast waren veel te horen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement