Volledig scherm
Giel Priems promoveert 1 oktober aan de TU/e. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Giel Priems uit Bakel promoveert op kokend water aan de TU/e

BAKEL - Giel Priems uit Bakel promoveert 1 oktober aan de TU/e . Zijn onderwerp? Kokend water. Niet voor de in de keuken, maar voor gebruik in bedrijven.

Knappe koppen die ook nog promoveren werken doorgaans aan ingewikkelde onderzoeken. Bij Giel Priems (30), geboren in De Mortel en nu wonend in Bakel, is dat niet anders. Hij doet, simpel gesteld, onderzoek naar kokend water. ,,Mijn onderzoek gaat over de vraag hoe water zich gaat gedragen en welke vormen het aanneemt als je het kookt in een buis. En dat onder verschillende temperaturen. Als je daar inzicht in hebt, dan kun je die kennis gebruiken in verschillende technieken. Voor dat onderzoek heb ik een grote stellage gebouwd op de TU/e, een soort enorme waterkoker", vertelt de promovendus in zijn woonhuis in Bakel.

Zijn onderzoek was onderdeel van een groter project en hij werkte samen met projectpartner Stork Thermeq, een bedrijf dat is gespecialiseerd in ketels en branders voor de industrie.

Het proces waar Priems onderzoek naar doet is sinds de jaren vijftig al veelvuldig in beeld gebracht. De 'landkaart' die toen gemaakt is, wordt nog steeds overal gebruikt. Het project van Priems is bedoeld om een nieuwe versie te maken om veiligere en efficiëntere nieuwe systemen te kunnen ontwerpen. ,,De meeste mensen beseffen het niet, maar deze techniek gebruiken we allemaal. Hij zit in koelkasten, in computers, in airco's en op grotere schaal in kolen- en energiecentrales. Daar wordt met stoom elektriciteit gegenereerd. Maar we gebruiken nog 'oud gereedschap'. Dit onderzoek werpt nieuw licht op dat oude gereedschap."

Bij Stork was men in eerste instantie terughoudend over Priems' nieuwe ideeën. 'We doen het al twintig jaar zo en dat werkt goed', was de gedachte. ,,Als je het dan uitlegt, komt er meer begrip. Je moet vooruit. Stilstaan is achteruitgang."

Interesse

Er zijn inmiddels al diverse bedrijven geïnteresseerd in het onderzoek. ,,Er is echter meer onderzoek nodig in een vervolgproject. Of en hoe dat vorm gaat krijgen is nog niet duidelijk, want momenteel draait veel onderzoek om duurzaamheid. Daardoor is er minder belangstelling voor andere zaken."

Aan de TU/e promoveren zo'n 220 promovendi per jaar. Het onderzoek van Priems werd gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Op 18 september wordt de installatie officieel geopend.