Volledig scherm
De granaat wordt onderzocht door de EOD. © Jeanne van Ansem

Helmonder vindt mortiergranaat in Milheeze

VIDEOMILHEEZE - "Ik zet voor de eerste keer de schop in de grond en graaf meteen deze granaat naar boven", vertelt Reggy Hammecher (44) uit Helmond. Hij toont trots de vondst die hij maandagmiddag deed langs de Peeldijk in Milheeze. "Mijn zoon Owen zal wel jaloers zijn want door hem heb ik deze metaaldetector vorige week gekocht, hij is hier erg voor geïnteresseerd." 

Hammecher wilde eigenlijk naar het defensiekanaal in Vredepeel gaan om daar de metaaldetector uit te proberen. "Ik heb op internet gezocht waar ik kans had om iets te vinden uit de oorlog. Maar onderweg op de Peeldijk in Milheeze zag ik afgegraven grond liggen. Ik dacht 'wie weet vind ik iets' en je ziet het, ik heb meteen iets speciaals opgegraven." 

Na de vondst heeft de Helmonder meteen een verstandige beslissing genomen en de politie gebeld. Een speciaal team is ter plekke komen kijken of de granaat onschadelijk is, wat niet het geval is. Het blijkt een blindganger te zijn. Na een telefoontje komt er al snel een speciaal team van het Luitenant-generaal Bestkazerne uit Vredepaal om de granaat tot ontploffing te brengen. 

In eerste instantie is gezegd dat het om een rookgranaat gaat, maar het blijkt later een Engelse mortier granaat te zijn. Hammecher: "Dus toch een gevaarlijke jongen. Ik heb straks genoeg aan mijn zoon te vertellen. Wel jammer dat Owen er niet bij is. Maar deze week gaan we samen verder speuren. Ik wil nog wel een boodschap meegeven. Erg belangrijk vind ik dat iedereen als ze iets vinden wat op een gevaarlijk iets lijkt, meteen de politie moeten bellen en zeker niets mee naar huis nemen. Dat kan levensgevaarlijk zijn."

Volledig scherm
Reggy Hemmecher. © Jeanne van Ansem
Volledig scherm
De mortiergranaat. © Jeanne van Ansem

Gemert e.o.