Volledig scherm
Jos van der Kruyssen in de bar achter zijn woning in Gemert. © ED

Illegaal café De Piemel in Gemert moet dicht

GEMERT - Gemertenaar Jos van der Kruyssen moet  de horeca-activiteiten in de caféruimte in een schuur in zijn achtertuin staken, zo heeft hij te horen gekregen. Volgens de gemeente is er geen sprake meer van 'een hobbymatig karakter'.

Van der Kruyssen kreeg op een vrijdagavond in maart onverwacht  bezoek van het Peelland Interventie Team (PIT),  na signalen over een illegale kroeg die zich in zijn achtertuin aan de Deel zou bevinden.

Café-bar
Medewerkers van het team troffen inderdaad een ruimte aan die was ingericht als café-bar, inclusief een tap, een geluidsinstallatie en een flipperkast. Daarnaast constateerde het team dat een bijgebouw op het perceel van Van der Kruyssen aan een Pool wordt verhuurd. 

De Gemertenaar heeft nu een brief van de gemeente ontvangen, waarin staat dat hij de bar-activiteiten én de bewoning van het bijgebouw uiterlijk 1 mei moet staken.  Voor wat betreft bar De Piemel is er in de ogen van de gemeente 'geen sprake meer van activiteiten met een hobbymatig, maar een bedrijfsmatig karakter'. Gemert-Bakel maakt dat onder meer op uit het kasboek dat Van der Kruyssen heeft laten zien. Daaruit blijkt dat de ruimte af en toe - tegen een kleine vergoeding - voor besloten feestjes wordt verhuurd.

,,Maar dat is alleen aan kennissen van kennissen", benadrukt Van der Kruyssen. ,,Het is beslist niet zo dat vreemden hier zomaar kunnen binnenlopen. Dat wil ik zelf ook helemaal niet." De Gemertenaar heeft de gemeente nu per brief laten weten het niet eens te zijn met de gang van zaken. 

Wat mag wel en niet
Hij wil bovendien graag op korte termijn een gesprek met de gemeente, omdat hij nu 'nog niet weet wat ik hier wel en niet mag'. ,,Mag ik hier nu met mijn vrienden helemaal geen pilske meer drinken? Waar zit het 'm precies in dat dit niet meer hobbymatig is? Moet de flipperkast eruit? Mag ik het bier niet meer koud zetten? Ik weet het gewoon echt niet."

Van der Kruyssen vindt nog steeds dat hij nu ten onrechte hard wordt aangepakt. ,,Ze zullen wel een voorbeeld willen stellen, maar snappen doe ik het niet. Want er zijn er zoveel. Kijk maar in die grote huizen: die hebben allemaal een grote kelder waarin ze ook een bar hebben staan, met alles erop en eraan. Zijn er echt geen belangrijkere zaken om aan te pakken?"