Volledig scherm
Jeroen Eikelenboom (links) en Bram Vogels op het nog te vernieuwen speelveldje bij de Vossenheuvel in De Mortel. Foto Rene Manders/fotomeulenhof © VDM

In De Mortel kunnen kinderen weer spelen

DE MORTEL - De klassieke wip, schommel en wipkip blijven, maar kinderen in De Mortel kunnen binnenkort ook meer 'avontuurlijk' buitenspelen. Na ruim een jaar voorbereiden is maandag gestart met het vernieuwen van de vijf bestaande speelplekken in het dorp. Nieuw is de zesde speelplek bij De Sprank op de Dorpsweide. 

Het speelveldje bij De Sprank wordt meteen ook de plek met het grootste 'aanbod'. Een duikelrek, een touwbrug en een klauterparcours door een wadi, aangevuld met een aantal boombanken. ,,En niet te vergeten een nieuwe kabelbaan", vertelt Jeroen Eikelenboom, die zich samen met Bram Vogels namens de Stuurgroep De Mortel voor de nieuwe speelplekken heeft ingezet. ,,De kabelbaan was een vurige wens van de leerlingen van de basisschool, daar konden we niet omheen."

Toestellen
De gemeente Gemert-Bakel liet de stuurgroep begin vorig jaar weten dat de speeltoestellen in De Mortel moesten worden aangepakt. Van de 21 toestellen moesten er 17 worden vervangen of verwijderd, bleek uit een inventarisatie. ,,De vraag was of wij mee wilden denken, want de gemeente gaf eerlijk aan dat er niet voldoende geld was om álles te vervangen", vertelt Bram Vogels. 

Het meedenken mondde uit in een aantal informatie-avonden en een knutselmiddag op school, waarbij leerlingen zelf maquettes konden maken van door hen gewenste speeltoestellen. Het resultaat is nu dat alle veldjes worden aangepakt. ,,Het ene veldje wordt wat uitgebreid, het andere wat meer als speelveldje ingericht", vat Eikelenboom de werkzaamheden samen.

Categorieën
De speelplekken worden in twee categorieën verdeeld, voor jonge en oudere kinderen. Zo is het ene veldje aan de Koolhof straks geschikt voor kinderen tot grofweg acht jaar, het andere veldje bij die straat voor kinderen vanaf acht jaar. Ook de speelplek aan de Abtshof is straks voor de kleintjes, terwijl de speelplek aan de Pastoor van den Eindestraat meer tot sportveldje wordt omgevormd. Aan de Vossenheuvel ligt de nadruk op avontuurlijk spelen, met kunststof kruipbuizen, een speelhuisje, goaltjes en een schommel.

Grofweg de helft van het geld voor de nieuwe toestellen is door het dorp zelf bijeengebracht. De bijdragen - in totaal ruim 30.000 euro - komen van het Oranjefonds, het Sprank-bestuur, de stuurgroep en de Rabobank. ,,In feite zijn alle wensen die vanuit het dorp zijn geopperd, gehonoreerd", stelt Eikelenboom tevreden vast. ,,Daar zijn we als stuurgroep eigenlijk best wel trots op."

Aanplanting
De stuurgroep verwacht dat de werkzaamheden op 14 juli zijn afgerond. Een aantal plekken kan dan nog niet meteen worden gebruikt, omdat de aanplanting eerst moet groeien. ,,We hopen dat de kinderen dan nog even wat geduld kunnen opbrengen, al zal dat niet voor iedereen meevallen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement