Volledig scherm
Jacobine Bekkers uit Gemert maakt sinds anderhalf jaar extravagante hoeden. © Fotomeulenhof

Jacobine Bekkers uit Gemert: Een hoedje wegdoen kan soms zeer doen

GEMERT - Een hoed op Royal Ascot of Prinsjesdag? Het zou absoluut passen. De hoeden die Jacobine Bekkers (55) uit Gemert maakt, zijn allemaal draagbaar en in ieder geval behoorlijk extravagant.

,,Dat wil ik ook. Gewone hoeden maak ik niet. Ik wil een kunstobject dat iets zwierigs heeft", zegt Bekkers. Wie haar hoeden kent, zal meteen zeggen dat ze daar volledig in slaagt. Het zijn prachtige kunstwerken in warme volle kleuren. Jacobine is er pas anderhalf jaar mee bezig. Daarvoor maakte ze pruiken van foam. Ook heel apart, dat wel. ,,Maar toen die gewoon in de handel kwamen en 'iedereen' ze droeg, vond ik het niet meer interessant."

Haar hoeden zijn gemaakt van mooie stof en vilt met soms kunststof erin voor de vorm. Ze volgde in Arnhem een cursus voor de basisbeginselen, maar na drie avonden had ze het wel gezien. Ze wilde niet eens bezig zijn met gewone hoeden. Het begint met het bedenken van de basis. ,,Dan heb ik vaak al zoveel ideeën dat ik die niet eens allemaal kan gebruiken. De rest groeit en ontstaat terwijl ik ermee bezig ben. Dan kan het nog alle kanten op. Als ik geluk heb is het ineens goed. Als ik niet tevreden ben, verander ik het weer helemaal. Soms wel drie keer. Het moet perfect zijn. Alles of niets. Er zitten dan ook heel wat uurtjes in zo'n hoed. Ik weet echt niet hoeveel. Heel veel."

Inspiratie

Sommige hoeden kunnen op meerdere manieren worden gedragen doordat er bijvoorbeeld ritsjes open kunnen. Inspiratie vindt ze in foto's, bloemen, vruchten. Allerlei vormen om haar heen brengen haar op ideeën. De Gemertse heeft onlangs een hoed verkocht die de koper vervolgens als kunstobject in de kamer heeft gezet. ,,Maar ik vind het lastig. Ik werk liever in opdracht. Dan doet het minder zeer om ze weg te doen."

Ook maakt ze pakken voor de carnavalsoptocht. Allemaal heel kleurrijk en uitbundig. Eerst alleen voor partner Ton en haarzelf. Later kwam daar haar zus bij met diens kinderen. ,,Meer kan echt niet want het is heel veel werk." Verder is ze de vaste decorontwerper bij jeugdtheater Carrousel in haar woonplaats én ze is juffrouw Jacobine van groep 6-7 van basisschool De Driehoek in Aarle-Rixtel.

Meer info op de website.