Volledig scherm
Het huis van Karel en Joke Custers staat vol met meetapparatuur. foto ton van de meulenhof/fotomeulenhof

Joke Custers uit De Mortel heeft al vier jaar geen soep kunnen eten

DE MORTEL - Karel en Joke Custers (68 en 62) uit De Mortel ervaren al sinds 2012 overlast van het bedrijf achter hun woning, dat geen enkele norm overschrijdt. Samen komen ze er niet uit, en met bemoeienis van vele anderen evenmin.

Joke is op van de zenuwen. Ze zegt al vier jaar geen soep gegeten te hebben. "Het klinkt misschien gek, maar door de trillingen lukt het me niet om de lepel zonder morsen naar mijn mond te brengen." De trillingen en geluiden in huis komen bij constructiebedrijf A. Verbakel vandaan, dat op circa 40 meter achter hun woning ligt.

Meetapparatuur
De gemeente Gemert-Bakel heeft nu technisch bureau Haskoning ingeschakeld. Die heeft het huis vol gezet met meetapparatuur. De koelkast en de klok moesten uit om ongewenste trillingen en geluiden te voorkomen. De echtelieden slapen daarom vier weken in een hotel, op eigen kosten.

Verbakel verwijten ze niets, de gemeente Gemert-Bakel des te meer. Want eigenlijk had hun huis aan de St. Luciastraat in 2003 niet gebouwd mogen worden, of anders met een stevige fundering, vinden ze.

Stansmachine
Verbakels bedrijf zit sinds 1930 aan de Oude Molenweg, in het centrum. Het is een stansmachine waar ze last van zouden hebben. Die slaat vormen uit aluminium platen. "Als die aanstaat hoor je overal in huis 'boemboemboem... boemboemboem. In steeds andere ritmes", zegt Joke.

Een jaar lang zoeken de twee echtparen gezamenlijk naar een oplossing. Na de mislukking wordt het een formele procedure en komt de gemeente erbij. Die constateert dat Verbakel richting St. Luciastraat geen enkele norm overschrijdt. "Wij vinden het heel erg voor die mensen, want ze hebben er blijkbaar echt last van", zegt Verbakel. "Maar het meningsverschil met de gemeente wordt over onze rug uitgevochten."

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

Gemert e.o.