Volledig scherm
Een elektrische bus van Bravo op de Kastanjelaan in Eindhoven. © Menno Boon/beeldwaren.nl

Jorritsma wil geld EU voor uitrol elektrische bussen in hele regio

EINDHOVEN - Als het aan Eindhovens burgemeester John Jorritsma ligt, rijden in 2025 alleen nog maar emissievrije stad- en streekbussen door Zuidoost-Brabant. 

Met 43 gelede elektrische voertuigen heeft de stad sinds een jaar al de grootste elektrische busvloot van het land. Jorritsma wil dat schoon openbaar vervoer uitbreiden naar de hele regio, ook al omdat de streekbussen die op diesel rijden óók door Eindhoven gaan.  

Maar daar is dan wel Europees geld voor nodig. De huidige batterijpakketten voor de bussen schieten tekort: om de hele regio te kunnen bereiken is een grotere opslagcapaciteit nodig. Het onderzoek daarnaar verdient een Europese financiële injectie, vindt Jorritsma.  

Congres

De Eindhovense burgemeester houdt zijn pleidooi woensdag op het Smart City Expo World Congress in Barcelona. De regio is daar met een tiental bedrijven en startups vertegenwoordigd, vertelt Harald Wouters van Brainport Development. Op het congres worden tot en met donderdag zo'n 17.000 bezoekers verwacht en zijn 650 steden vertegenwoordigd. 

,,De grootste uitdaging bij het uitrollen in de regio van emissievrij openbaar vervoer, is het vergroten van het bereik van de bussen", zegt Wouters. ,,De huidige gelede bussen kunnen zo'n honderd kilometer ver op één lading. Dat bereik moet worden verdubbeld."  

De leidende rol van Eindhoven op het gebied van schoon openbaar vervoer dwingt bewondering af onder de congresgangers, vertelt Wouters. ,,Mensen zijn verbaasd over de omvang van de elektrische busvloot in de stad. Daarin speelt Eindhoven wereldwijd een leidende rol."  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement