Volledig scherm
Een elektrische bus van Bravo op de Kastanjelaan in Eindhoven. © Menno Boon/beeldwaren.nl

Jorritsma wil geld EU voor uitrol elektrische bussen in hele regio

EINDHOVEN - Als het aan Eindhovens burgemeester John Jorritsma ligt, rijden in 2025 alleen nog maar emissievrije stad- en streekbussen door Zuidoost-Brabant. 

Met 43 gelede elektrische voertuigen heeft de stad sinds een jaar al de grootste elektrische busvloot van het land. Jorritsma wil dat schoon openbaar vervoer uitbreiden naar de hele regio, ook al omdat de streekbussen die op diesel rijden óók door Eindhoven gaan.  

Maar daar is dan wel Europees geld voor nodig. De huidige batterijpakketten voor de bussen schieten tekort: om de hele regio te kunnen bereiken is een grotere opslagcapaciteit nodig. Het onderzoek daarnaar verdient een Europese financiële injectie, vindt Jorritsma.  

Congres

De Eindhovense burgemeester houdt zijn pleidooi woensdag op het Smart City Expo World Congress in Barcelona. De regio is daar met een tiental bedrijven en startups vertegenwoordigd, vertelt Harald Wouters van Brainport Development. Op het congres worden tot en met donderdag zo'n 17.000 bezoekers verwacht en zijn 650 steden vertegenwoordigd. 

,,De grootste uitdaging bij het uitrollen in de regio van emissievrij openbaar vervoer, is het vergroten van het bereik van de bussen", zegt Wouters. ,,De huidige gelede bussen kunnen zo'n honderd kilometer ver op één lading. Dat bereik moet worden verdubbeld."  

De leidende rol van Eindhoven op het gebied van schoon openbaar vervoer dwingt bewondering af onder de congresgangers, vertelt Wouters. ,,Mensen zijn verbaasd over de omvang van de elektrische busvloot in de stad. Daarin speelt Eindhoven wereldwijd een leidende rol."  

 1. Nieuw team zet Waeverstad op z’n kop

  Nieuw team zet Waeverstad op z’n kop

  GEMERT - Het achtkoppige team dat sinds dit jaar de organisatie van de Bonte Avonden in Gemert op zich heeft genomen, kan dik tevreden zijn en zichzelf op de schouder slaan. Ze hebben gezorgd voor een geweldige avond Waeverstad op z'n kop waar de stukken vanaf vlogen. Veel humor, acts met een hoge kwaliteit en fraai om te zien. Wat wil een mens nog meer. Het publiek was heel enthousiast en de stemming zat er heel snel al in. Afgezien van drie ingehuurde kletsers (die wel heel goed waren) stond er alleen Gemerts talent op de planken.
 2. Gemert sluit Boef in de armen
  VIDEO

  Gemert sluit Boef in de armen

  GEMERT - Geen woord over 'kechs' of excuses. Rapper Boef kwam in discotheek Time Out in Gemert maar voor één ding: een feestje maken. De fans hebben rapper Boef zijn misstappen vergeven. In een volle discotheek Time Out in Gemert stond Sofiane Boussaadia, zoals hij echt heet, in de nacht van zaterdag op zondag voor een uitgelaten publiek. De aangekondigde bierdouche, waartoe werd opgeroepen op internet, bleef beperkt tot een beetje fris dat de lucht in ging. Toch voldoende aanleiding voor een grote, brede begeleider van de rapper om even poolshoogte te nemen in het publiek.

Gemert e.o.