Volledig scherm
© anp

Laarbeek heeft in oktober voldoende vluchtelingen gehuisvest

LAARBEEK - De huisvesting van vluchtelingen in Laarbeek loopt nog niet van een leien dakje, maar de gemeente verwacht eind dit jaar de taakstelling te behalen, zo blijkt uit een gisteren verstuurde brief aan de raad. 

Nog veertien vluchtelingen met een verblijfsvergunning wachten op een woning. Deze mensen hebben al drie woningen toegewezen gekregen, maar die worden momenteel aangepast en waar nodig opgeknapt. Eind september, begin oktober kunnen de nieuwe bewoners erin. Daarmee is de door de provincie opgelegde taakstelling ruimschoots behaald.   

De gemeente had verwacht dit al eerder te doen. Laarbeek is vorig jaar als enige Peelgemeente onder verscherpt toezicht gesteld vanwege een achterstand in het huisvesten van vergunninghouders. Dat hadden er 56 moeten zijn, terwijl de teller bij 37 is blijven steken. 

Huisvesting

In de eerste helft van 2017 moest Laarbeek van de provincie opnieuw zeventien vluchtelingen een huis geven. Alles bij elkaar moesten dus vóór juli 36 statushouders gehuisvest worden. Dat is niet gelukt. Het waren er tien te weinig en dus blijft Laarbeek nog onder verscherpt toezicht van de provincie staan.   

De vertraging zou niet alleen worden veroorzaakt door het gebrek aan geschikte woningen, maar ook doordat in maart en april veel minder asielzoekers een verblijfsvergunning hebben gekregen.  

Achterstand

De achterstand is op blijven lopen omdat Laarbeek in de tweede helft van 2017 nog eens dertien mensen moest onderbrengen. Dat moet geen probleem zijn, denkt de gemeente.  In de maand juli zijn al vijf mensen geplaatst, in oktober zijn dat er nog eens veertien. 

Er zijn nog zes 'nareizigers' in procedure bij het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers). Die komen ook naar Laarbeek, maar trekken in bij al gehuisveste vergunninghouders en hoeven dus geen aparte woning te hebben. Ze tellen volgens de gemeente wel mee in de taakstelling.       

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Handelse processie trekt weer door de regio: 'Na zondag weer met een schone lei beginnen'
    video

    Handelse processie trekt weer door de regio: 'Na zondag weer met een schone lei beginnen'

    VALKENSWAARD - De één oefent voor de Nijmeegse Vierdaagse en een ander heeft 'iets' met Maria, maar vrijwel iedereen die meeloopt beleeft het heel intens: de bedevaart van Valkenswaard naar Handel. De indrukwekkende processie van pelgrims laat vrijwel niemand onberoerd, gelovig of niet, uitzwaaier of toevallige passant: de gemeenschappelijke gevoelens van hoop, troost, steun en dankbaarheid stralen een saamhorigheid uit die zorgt voor een uniek sfeertje.

Gemert e.o.