Volledig scherm
© Thinkstock

Lagere zorgpremie voor minima in Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL - Inwoners van Gemert-Bakel die een laag inkomen hebben, hoeven minder zelf te betalen voor de collectieve aanvullende verzekering (CAV) van de gemeente. Het college van B en W heeft besloten per persoon 10 euro meer bij te dragen dan eerder afgesproken.

Verzekerden zijn dan 33,33 euro per maand goedkoper uit. Dat kost de gemeente naar schatting 12.000 euro extra, wat wordt betaald uit het overschot op het budget voor begeleiding en persoonlijke verzorging.

Alle inwoners van wie het inkomen niet hoger is dan 120 procent van het netto sociaal minimum, kunnen via de gemeente een goedkopere zorgverzekering aanvragen. Die bestaat uit een basisverzekering met een aanvullend pakket en loopt via verzekeraar CZ. Deelnemers betalen minder premie en krijgen extra vergoedingen voor zorgkosten.

Aanleiding voor het collegebesluit om de bijdrage met 10 euro te verhogen, is een amendement van PvdA, D66 en OPA. Dat is in december vorig jaar door de raad aangenomen.

De nieuwe premies van de gemeentelijke zorgverzekering worden half november bekendgemaakt via Peel 6.1.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Gemert e.o.