Rianne Knaap (links) en Lisa van Leuken.
Volledig scherm
Rianne Knaap (links) en Lisa van Leuken. © ED

Lisa uit Gemert start 'vriendschapsservice' voor jongeren

GEMERT - Jongeren staan meer dan ooit in contact met de buitenwereld, dankzij social media als Snapchat, WhatsApp en Instagram. Maar het leggen van offline contacten gaat niet iedereen even goed af. Sterker nog: er is een groep jongeren die aan eenzaamheid lijdt. Reden voor Lisa van Leuken (26) uit Gemert om daar iets aan te doen.

Van Leuken start, samen met haar compagnon Rianne Knaap uit Oosterhout, een soort van datingservice voor kinderen en jongeren tussen acht en zestien jaar. ,,Uiteraard niet gericht op liefde, maar op vriendschap."

Communicatieproblemen

Van Leuken werkt als docente op De Taalbrug in Eindhoven, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Daarnaast is ze ambulant begeleider van kinderen met problemen. ,,Ik zie veel kinderen met communicatieproblemen. Op school lukt het ze meestal nog wel om normaal contacten te leggen, maar thuis blijkt het voor een bepaalde groep toch een stuk lastiger om die lijn door te trekken. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze de vaardigheden missen, maar ook omdat ze net de pech hebben de aansluiting met een bepaalde groep te missen."

Van Leuken wil die groep kinderen en jongeren nu gaan helpen, door ze zelf aan elkaar te koppelen. ,,Het is de bedoeling dat we een bestand opbouwen met allerlei gegevens over iemand, waaronder informatie over hobby's en interesses en indien van toepassing een diagnose. Vervolgens kijken we of we jongeren - liefst bij elkaar in de buurt - aan elkaar kunnen koppelen, zodat ze eens een keer samen kunnen afspreken."

Volledig scherm
© ED

Vriendencoach

De aanmelding voor deze 'vriendencoach' verloopt wel via de ouders. De Gemertse hoopt dat ouders signaleren dat hun zoon of dochter buiten school weinig sociale contacten heeft en daaronder gebukt gaat. ,,Omdat we voorzichtig willen omgaan met de informatie over de kinderen. Niemand hoeft te weten dat kinderen bij ons zijn aangemeld. Daarom hebben we ook niet voor een website of forum gekozen waarop de kinderen zelf hun vrienden kunnen kiezen."

De 'vriendschapsservice' is een proef die zich vooralsnog tot Gemert-Bakel beperkt. ,,We hebben voor een kleinere gemeente gekozen omdat het daar voor kinderen relatief makkelijker is om naar elkaar toe te gaan." Het is de bedoeling dat na Gemert-Bakel ook Eindhoven met de Vriendencoach kennismaakt.

Aanmelden voor de Vriendencoach kost niets. Pas als er meer begeleiding nodig blijkt, zijn er ook kosten aan verbonden. Die kunnen volgens Van Leuken, afhankelijk van de wijze van verzekeren, voor vergoeding in aanmerking komen.

info: vriendencoach@deschoolpedagoog.nl

Eenzame jongeren

Uit onderzoek van de GGD Brabant-Zuidoost blijkt dat in deze regio bijna een kwart van de jongeren tussen 12 en 18 jaar eenzaam is. Volgens de GGD-onderzoekers zijn jongeren die vaak gebruikmaken van sociale media, in het algemeen minder eenzaam. Maar daar staat tegenover dat een kleine groep jongeren juist eenzamer wordt als ze meer op sociale media zitten. Het gaat dan vaak om jongeren met een laag zelfbeeld en veel negatieve online-ervaringen. In Gemert-Bakel zegt 14 tot 16 procent van de jongeren tussen 12 en 18 zich eenzaam te voelen. In Laarbeek ligt dat percentage onder de 14 procent; in Deurne en Asten tussen 16 en 18 procent en in Helmond, Someren en Geldrop-Mierlo boven de 18 procent.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement