Volledig scherm
De Gemertse cineasten Nick Janssen (links) en Wout Kanters maakten een film over The Joker. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Na teddybeer nu Jokerfilm uit Gemert

GEMERT - De Gemertse filmmakers Nick Janssen en Wout Kanters legden voor KRO-NCRV de ziel van Batman-personage The Joker bloot. Vandaag komt op NPO3 het vierde deel online van de miniserie Scars.

Voor een landelijke omroep film maken is toch wel andere koek, merkten de Gemertenaren. ,,Nu sta je ineens met dertig man op de filmset", zegt Nick Janssen vergelijkend. Behoorlijk anders dus dan de clips op het YouTube-kanaal Woody Wonder (bekend van Ted Bear) en de 'no-budget' oorlogsfilm Evac. Daarmee wonnen Janssen en collega Wout Kanters prijzen op een webfestival in Los Angeles en een behoorlijk publiek aan internetkijkers voor zich. Intussen regisseerden zij zich in de kijker van KRO-NCRV, dat YouTube-hemelbestormers en andere jonge, creatieve talenten een kans wil bieden. De omroep had het Gemertse duo daarvoor in het vizier.

,,Onze oorspronkelijke pitch (een criminele pastoor, red.) ging de KRO-NCRV wat te ver, maar ze waren enthousiast over ons andere idee: de ware persoon achter The Joker uit Batman." Een verhaallijn over de soms complexe relatie tussen goed en kwaad, die soms dichter bijeen blijken te staan dan menigeen wil toegeven. In een paar afleveringen van ieder zo'n tien minuten ontdekt de kijker wat The Joker nu precies tot zijn gruweldaden dreef. ,,En het moet wel iets ongelofelijk bizars zijn om tot zulke dingen te komen", volgens Kanters. ,,Maar we zochten het niet in het surrealisme. We wilden juist een geloofwaardig verhaal vertellen", vult Janssen aan. Tot tevredenheid van de omroep. ,,Ze staan ervoor open om vaker met ons samen te werken", klinkt het.

Brabant als decor

Inspiratiebron voor de Joker-serie was Denzel Ketting, een 17-jarige muzikant die in zijn vrije tijd The Joker imiteert. Hij is de hoofdrolspeler. Kanters: ,,Hij had geen acteerervaring, maar zette een ijzersterke Joker neer."

Kanters en Janssen werkten zich een paar maanden de blubber om alles voor elkaar te krijgen. Dat er in Hilversum anders gewerkt wordt dan in Gemert, leerden de twee ook al snel. Waren ze het gewend om zoveel mogelijk zelf te doen, moest bij Scars ineens worden gewerkt met een 'leider filmset'. ,,Maar we konden wel onze eigen stempel op het proces drukken", relativeert Janssen. ,,Zo konden we het team ervan overtuigen dat we echt wel konden beginnen met het filmen van een scène met daarin een Amerikaanse acteur, terwijl die nog niet in Nederland was. Wij hebben hem met wat foefjes later erin getoverd."

Die scène was overigens gefilmd in Brasserie De Keizer in Gemert. Brabant zal de eerstkomende jaren nog wel als decor dienen voor filmproducties van de twintigers. Kanters: ,,Hier gaan alle deuren voor ons open. Als je in Amsterdam vraagt of je in een restaurant mag filmen, krijg je te horen dat vijf anderen het ook gevraagd hebben."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement