Volledig scherm
© stock.xchng

Namen oorlogsdoden weer te zien op Ridderplein in Gemert

GEMERT - De namen op oorlogsmonument De Vredesmaagd voor het kasteel in Gemert worden weer zichtbaar gemaakt. Nog dit jaar komt er een gedenkplaat met informatie over het monument en waarop de dertien namen van gesneuvelden uit de gemeente te lezen zijn.

De rij namen wordt aangevuld met nog eens 43 namen van mensen uit Gemert-Bakel die waar dan ook ter wereld tijdens oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen; of juist mensen van elders die in de gemeente zijn omgekomen.

Het informatiebord wordt ter hoogte van het beeld op het Ridderplein geplaatst; voor het hekje waar met dodenherdenking altijd een tijdelijk bruggetje over de kasteelgracht ligt.

Omdat de kasteeltuin al jaren niet meer openbaar toegankelijk is, zijn ook de namen op de achterkant van het monument niet meer te zien voor het publiek. Dat wordt als een gemis ervaren.

Het informatiebord is een initiatief van oud (waarnemend) burgemeester René van Diessen. Hij beloofde op Veteranendag dat hij vóór zijn vertrek de namen weer zichtbaar zou maken. Dat is hem net niet gelukt.

Als afscheidscadeau kreeg hij dinsdagavond wel alvast een replica van de gedenkplaat, uit handen van Gemert-Bakels oudste veteraan Jan Brouwers.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Gemert e.o.