Ontruiming van drugslab in Elsendorp kan nog hele dag duren

VIDEOELSENDORP - Bij het amfetaminelab in Elsendorp waar dinsdagavond een inval is geweest zijn vijf mensen aangehouden na een anonieme tip. Het gaat om een 21-jarige man uit Waalre, 27-jarige man met onbekende woonplaats, 30-jarige vrouw uit Winssen- 53-jarige man uit Ewijk en een 26-jarige man met een nog onbekende woonplaats. De politie is woensdag nog de hele dag bezig met ontruimen. 

De anonieme tip leidde de recherche en een arrestatieteam naar een landgoed aan de Elsendorpseweg. In een berging werd het lab gevonden. Daar werden twee verdachten aangehouden. De 27-jarige man met onbekende woonplaats en man uit Waalre. De 27-jarige zette het op een lopen en rende het maïsveld in. Met behulp van een politiehond, die hem in een arm beet, werd de verdachte gepakt. De beetwond werd door ambulancemedewerkers verzorgd. Daarna kon hij meteen de cel in. 

Volledig scherm
Drugslab in Elsendorp. © Politie Oost-Brabant

In een andere woning in Elsendorp zijn de drie andere verdachten gepakt. Ook zij zitten vast voor verder onderzoek. 

Amfetaminelab

Volledig scherm
Drugsvaten in Elsendorp. © Politie Oost-Brabant

Het middelgrote  drugslab was actief en ingericht voor de productie van amfetamine, oppeppende drugs.  bij het lab waren diverse vaten en jerrycans gevonden met chemicaliën of resten daarvan. Ze zijn in beslag genomen. Woensdag is het lab onderzocht op sporen en daarna geruimd door gespecialiseerde politiemedewerkers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). 

"Diverse soorten chemicaliën stonden hier naast elkaar. Als die met elkaar in aanraking komen kan een chemische reactie ontstaan. Echt gevaarlijk. Ook kwamen chemicaliën in de bodem terecht. Dat leidt uiteraard tot ernstige milieuschade. Onderzoek en het ontmantelen van een dergelijk drugslab vereist echt deskundigheid. Het is te gevaarlijk. We zijn de rest van de middag en mogelijk ook nog de avond bezig om alles op te ruimen", legt een LFO-expert uit.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zuidoost-Brabant? Schrijf je hier gratis in!