Oorzaak brand bij champignonkwekerij in Gemert waarschijnlijk elektrische installatie

VIDEOGEMERT - Een enorme brand heeft woensdagochtend een champignonkwekerij aan de Beeksedijk in Gemert verwoest. Bij de brand zijn geen mensen gewond geraakt. De brand brak rond halfzes uit, toen de werkzaamheden net werden opgestart. De aanwezige werknemers konden volgens de brandweer door de eigenaren worden gewaarschuwd en bijtijds het pand verlaten. 

Volgens een woordvoerder van de brandweer is de oorzaak waarschijnlijk de elektrische installatie. ,,Maar dat zullen we vermoedelijk nooit zeker weten."

Volledig scherm
De champignonkwekerij na de brand.

In eerste instantie ging het om een uitslaande brand, rond 06.00 uur werd er opgeschaald naar zeer grote brand. Een uur later had de brandweer de brand onder controle en rond 08.00 uur werd het sein brandmeester gegeven. De brandweer is nog uren blijven nablussen. Tot ver in de middag kwam er nog rook uit de resten. De Beeksedijk is tot na 14 uur afgesloten geweest. 

Hallen

In de hallen met champignons brandde het isolatiemateriaal, waar de brandweer niet bij kon komen. Brandweerlieden hebben de brand daarom naar de productieruimte van het pand laten gaan, waar het vervolgens geblust kon worden. De productiehal, van 100 bij 50 meter, was niet meer  te redden, maar de rest van het gebouw wel. Er is continu gemeten op schadelijke concentraties. De brandweer was met 40 à 50 brandweerlieden aan het werk en had extra materieel opgeroepen voor de waterwinning.  

Burgemeester

Burgemeester  Van Veen van Gemert-Bakel was ook een kijkje gaan nemen bij de brand. 

Volledig scherm
Brand in Gemert. © Bert Jansen
Volledig scherm
Burgemeester Van Veen bij de brand in de champignonkwekerij in Gemert. © Corrie de Leeuw

De N272 was vanwege de brand een groot deel van de dag in beide richtingen afgesloten. Dat geldt voor de weg tussen Beek en Donk en de weg naar Gemert. 

Volledig scherm
Brand in Gemert. © Bert Jansen
Volledig scherm
Brand bij champignonkwekerij in Gemert. © Bert Jansen
Volledig scherm
Er is veel rookontwikkeling. © Corrie de Leeuw
Volledig scherm
Er wordt met man en macht geblust. © Corrie de Leeuw
Volledig scherm
Beeksedijk in Gemert. © GoogleMaps
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement