Volledig scherm
© Thinkstock

Opnieuw discussie over champignonkweker Gemert

DEN BOSCH/GEMERT - In Provinciale Staten is opnieuw discussie ontstaan over de champignonkwekerij van de familie Van den Boomen aan de Beeksedijk in Gemert. De Partij voor de Dieren wil nu van Gedeputeerde Staten weten of het bedrijf gezien de toekomstplannen wel op de huidige plek thuishoort. 

In het Provinciehuis werd die vraag al eerder opgeworpen door de Statenfractie van GroenLinks. Statenlid Hagar Roijackers vroeg zich namens de fractie af of een mestverwerkende installatie zoals het bedrijf die in Gemert wil gaan gebruiken, aan de Beeksedijk is toegestaan. Het provinciebestuur plaatste daar aanvankelijk zelf ook vraagtekens bij, maar ziet geen bezwaren nu de gemeenteraad  vorige maand zelf heeft ingegrepen.  

Champignonmest
Bij de vaststelling van het gewijzigde bestemmingsplan - dat nodig is om Van den Boomen te kunnen laten groeien - heeft de raad bepaald dat het bedrijf aan de Beeksedijk géén champignonmest (champost) van andere bedrijven mag bewerken. Daardoor is 'nader overleg' tussen provincie en gemeente 'niet aan de orde', antwoordde commissaris van de koning Wim van de Donk onlangs op vragen van Statenlid Roijackers.

De Partij voor de Dieren vindt nu dat de activiteiten van de champignonkweker straks toch 'te zwaar' zijn voor de locatie aan de Beeksedijk, als het bedrijf wel eigen champost gaat verwerken.  Volgens Statenlid Marco van der Wel vallen 'champignonkwekerijen met mestfermentatie' in de begrippenlijst van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) namelijk wel degelijk in een zwaardere milieucategorie.

Afval champignonkweek
Het bedrijf experimenteerde de afgelopen jaren met succes met afval van champignonkweek. Met een speciaal ontwikkelde methode wordt dat afval omgezet in groene energie. De kweker wil nu doorgroeien. Gemert-Bakel wil alleen aan die groei meewerken als de geuroverlast wordt aangepakt. Daar heeft het bedrijf een plan voor klaarliggen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement