Volledig scherm
© ANP

Opnieuw Statenvragen over champignonkwekerij Gemert

GEMERT - De Statenfracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren blijven kritisch op het champignonbedrijf van de familie Van den Boomen in Gemert.

In Den Bosch zijn opnieuw vragen gerezen over de champignonkwekerij van de familie Van den Boomen aan de Beeksedijk in Gemert.  De Statenfracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren vragen zich onder meer af of het bedrijf, dat aan het uitbreiden is, wel op de huidige plek thuishoort.

De champignonkwekerij houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. Het bedrijf experimenteerde de afgelopen jaren met succes met afval van champignonkweek, dat wordt omgezet in groene energie. Dat gebeurt door met mest gemengde champost te drogen in een biomassacentrale. 

De gemeente Gemert-Bakel werkt mee aan de verdere groei, maar dan wel op voorwaarde dat het bedrijf geen champignonmest van andere bedrijven bewerkt. De gemeente wil ook dat het bedrijf maatregelen neemt om de stankoverlast terug te dringen.

Groenblauwe mantel

Eerder stelden de Statenfracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren ook al vragen over de champignonkweker. Beide partijen vinden dat het bedrijf te groot is voor de plek waar het zit, in een zogenoemde 'groenblauwe mantel'.  Daarnaast heeft de Stichting Mens Dier en Peel bezwaar gemaakt tegen de plannen aan de Beeksedijk en startte Gemertenaar Jan Timmers onlangs een handtekeningenactie om uitbreiding van het bedrijf tegen te gaan. Champignonteler Pieter van den Boomen noemde die protestactie eerder een 'heksenjacht'. 

GroenLinks wil nu  onder meer van Gedeputeerde Staten weten of het toenemend aantal vrachtwagens bij het bedrijf niet tot gevaarlijke verkeerssituaties leidt. De Partij voor de Dieren wil onder meer weten waarom het provinciebestuur de uitbreiding toestaat.