Volledig scherm
Burgemeester Martijn de in de raadszaal in Bakel. © FotoMeulenhof

Oud-burgemeester Bakel en Milheeze had een levenslange passie voor Lourdesbedevaarten

DEURNE - Oud-burgemeester van de voormalige gemeente Bakel en Milheeze Gerard Martijn is zondag op 88-jarige leeftijd na een ziekbed overleden.   

Martijn is er burgemeester geweest van februari 1977 tot februari 1992. Hij werd opgevolgd door Henk van Beers. Voor zijn burgemeesterschap heeft hij diverse bestuursfuncties gehad, onder meer bij de Katholieke Arbeiders Beweging, het Nederlands Katholiek Vakverbond,  het Centraal Ziekenfonds en als lid van de Provinciale Staten. 

Ook daarna is Martijn tot op hoge leeftijd betrokken geweest bij veel organisaties. Zijn grote passie lag bij de Lourdes-bedevaarten. Hij is vanaf 1954 zestig jaar lang als vrijwilliger meegegaan, in de beginjaren als brancardier. In 2013 werd hij geïnterviewd door het ED ter gelegenheid van het verschijnen van zijn over 85 jaar Lourdes-bedevaarten. Martijn vertelde daarin dat het een hele eer was als je voor die functie werd aangewezen: ,,Je moest als eigen bijdrage een bedrag van zestig gulden op tafel leggen en voor die tijd was dat een hoop geld. De reizen verliepen toen erg primitief, zonder geluidsinstallaties en met stoomlocomotieven, we waren 24 uur onderweg."      

Quote

De reizen verliepen toen erg primitief, zonder geluidsin­stal­la­ties en met stoomloco­mo­tie­ven, we waren 24 uur onderweg

Oud-burgemeester Gerard Martijn

Ereburger
In september 2004 is de oud-burgemeester benoemd tot ereburger van Lourdes omdat hij zich vijftig jaar lang had ingezet voor de Nederlandse bedevaarten naar het heiligdom van Maria in de Franse stad. Hij was de vierde Nederlander die deze titel kreeg. Tien jaar later kreeg hij door de bisschop van Lourdes ook nog eens de Eremedaille uitgereikt.  

Ook dichterbij werd Martijn zeer gewaardeerd. Hij is een van de drie mensen die ooit een erepenning van de gemeente Bakel en Milheeze hebben gekregen. Na zijn burgemeesterschap is hij in 1998 met zijn gezin naar Deurne verhuisd, waar hij ook is gestorven. Gerard Martijn laat zijn vrouw Riky, twee dochters en schoonzoons en vier kleinkinderen achter. 

Op zaterdag 3 juni is om 11.00 uur een uitvaartdienst in de parochiekerk Sint Willibrordus op de Markt in Deurne, waarna hij in besloten kring op het kerkhof in Bakel wordt begraven. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement