Volledig scherm
Rotonde langs de weg met projectleider Rob Leenders in Gemert © FotoMeulenhof

Overstekende rotonde tussen Handel en Gemert

GEMERT - Ze hadden al de primeur van 's werelds eerste 3D geprinte brug, maar wat ze nu aan het doen zijn is ook nog nooit vertoond. De bouwers van BAM maken een rotonde pal naast de Handelseweg in Gemert en schuiven die later op zijn plek, ter hoogte van discotheek Time Out. 

De rotonde wordt op 17 oktober verplaatst. Het gevaarte van staal en beton weegt 1,3 miljoen kilo, evenveel als ruim driehonderd olifanten. Om die zestig meter te verschuiven is heel wat trekkracht nodig. BAM werkt daarvoor dan ook samen met dé specialist op dat gebied, het Nederlandse bedrijf Mammoet.

Rotondes

In Gemert wordt momenteel de provinciale weg Noord-Om aangelegd met drie rotondes erin. De nieuwe weg verbindt de Peeldijk (N272) met de Boekelseweg (N605) en heeft drie rotondes. Omdat afsluiten van de Handelseweg Handel zo goed als onbereikbaar zou maken, besloot BAM de rotonde er pal naast te bouwen en later op zijn plek te trekken. ,,Het is nog nooit eerder gedaan. Maar tunnels heb ik wel eens ingeschoven. Dat gebeurt vaker, dus we dachten: waarom niet", vertelt projectleider Rob Leenders uit Boekel. 

De houten bekisting en bewapening is klaar. Na de vakantie zullen vrachtauto's af en aan rijden en wordt het volgestort met in totaal 550 kuub beton. Dat is ongeveer de inhoud van een huis met vier slaapkamers en een zolder.  

Volledig scherm
Rotonde langs de weg met projectleider Rob Leenders in Gemert © FotoMeulenhof

Gemert e.o.