Volledig scherm
Kasteel Gemert. © Archieffoto Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Paters vragen hulp bij herbestemming kasteel Gemert

GEMERT - De paters van de Congregatie van de Heilige Geest hebben de provincie en de gemeente Gemert-Bakel om hulp gevraagd bij de herbestemming van het kasteel in Gemert.

De paters hebben bij beide partijen een officieel verzoek tot samenwerking ingediend, zo laten ze woensdagochtend in een schriftelijke verklaring weten.

Ontwikkelkader
De drie partijen laten nu een 'ontwikkelkader' opstellen, om het kasteelcomplex 'in zijn geheel duurzaam te herbestemmen, met inachtneming van het monumentale karakter'. aldus de paters.

De paters hebben nu Wessel De Jonge Architecten en Quadrat, atelier voor stedenbouw, landschap en architectuur, in de arm genomen. Bij het opstellen van het nieuwe 'ontwikkelkader' worden ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Monumentencommissie betrokken.

2017
Het streven van de drie partijen is om dit kader in het eerste kwartaal van 2017 op te stellen. Daarna besluiten zij wat de volgende stap wordt. De Congregatie van de Heilige Geest is eigenaar van kasteel Gemert. De paters wonen niet meer in het kasteel, sinds 2010 zijn zij in Gennep gehuisvest. Sinds die tijd staat het kasteel leeg. Eerdere plannen om het complex te herbestemmen, liepen op niets uit.

Gemert e.o.