Volledig scherm
Maarten Houben © Rene Manders

Radicalisering in Gemert-Bakel: wel of geen ver-van-mijn-bedshow?

GEMERT-BAKEL - Bij radicalisering en jihadisme denk je niet meteen aan een plattelandsgemeente als Gemert-Bakel. Toch trekt het ministerie van Veiligheid en Justitie nu tienduizenden euro's uit om te kijken of het probleem ook daar speelt. ,,Waarom zouden wij anders zijn dan de rest van Nederland?"

Gemert-Bakel is met Oss en Landerd een van de drie gemeenten in Oost-Brabant waar dit jaar geld naartoe gaat om radicalisering en jihadisme aan te pakken.  Dat geld, 188.250 euro in totaal, wordt gebruikt voor trainingen voor bijvoorbeeld ambtenaren, leerkrachten en jongerenwerkers, die daarmee signalen leren herkennen. 

Het geld wordt ook gebruikt om een zogenoemde quick-scan van de gemeente te maken. Een gespecialiseerd bureau brengt daarin onder meer de risico's op radicalisering in kaart. Eerder al werden zulke quick-scans gemaakt van Helmond, Eindhoven, Son en Breugel en Nuenen. De uitkomsten ervan worden niet naar buiten gebracht.

'In goed overleg'

Volgens Maarten Houben, voorzitter van  de regionale programmaraad die radicalisering aanpakt, komen alle 38 gemeenten in Oost-Brabant 'aan de beurt'. ,,Maar dat kan niet in één keer, het geld komt gespreid naar ons toe", aldus Houben.  Dat nu Gemert-Bakel op het lijstje staat, is volgens hem 'in goed overleg gebeurd'. ,,Daar komen we elke keer wel weer uit. Je merkt wel dat de ene gemeente enthousiaster is dan de andere."

Quote

Ik geloof zelf niet dat het hier een serieus probleem is, omdat de sociale controle in een gemeente als de onze van oudsher relatief groot is.

PvdA-raadslid en voormalig jongerenwerker Peeter Mastenbroek

De Nuenense burgemeester zei vorig jaar al in deze krant dat veiligheidsdiensten in Oost-Brabant zo'n zestig mogelijke extremisten op de korrel hebben. Ruim tweederde van hen woont buiten de steden. ,,Het is inderdaad géén specifiek grotestedenprobleem", benadrukt hij nu weer.

Dat laatste erkent ook Piet Snijders, een van de drie jongerenwerkers in Gemert-Bakel. ,,Dat blijkt uit de landelijke cijfers: het speelt zeker ook in de dorpen. In die zin vind ik het  goed dat het probleem nu ook in Gemert-Bakel onder de loep wordt genomen." 

Veel breder dan islam 

Snijders volgde eerder al een training om signalen bij radicaliserende jongeren te herkennen. ,,De meeste mensen denken meteen aan de islam, maar het is veel breder. Jongeren kunnen bijvoorbeeld ook de extreem-rechtse kant opgaan, of in een ander geloof heel fanatiek worden."

PvdA-raadslid en voormalig jongerenwerker Peeter Mastenbroek noemt het extra geld voor de aanpak 'een goede zaak'. ,,Ik geloof zelf niet dat het hier een serieus probleem is, omdat de sociale controle in een gemeente als de onze van oudsher relatief groot is.  Maar van de andere kant: waarom zouden wij anders zijn dan de rest van Nederland?  En als je getraind bent om het te zien, kun je wellicht ook voorkomen dat het uit de hand loopt."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement