Volledig scherm
© Thinkstock

Slechtziende man uit Gemert voor rechter na slaan met blindenstok

GEMERT - De 71-jarige Teun van der Velden uit Gemert moet maandag voorkomen bij de politierechter. De man, die bijna blind is en zwakbegaafd, wordt ervan beschuldigd dat hij een plaatsgenoot heeft mishandeld en diens auto heeft beschadigd.


In november vorig jaar wilde hij een straat oversteken. Een automobilist gaf hem geen voorrang, waarop een handgemeen ontstond tussen de geschrokken Van der Velden en de automobilist. Hierbij zou hij met zijn blindenstok hebben geslagen.

Van der Velden werd in november vorig jaar in zijn woonplaats gearresteerd voor mishandeling van een plaatsgenoot en vernieling van diens bril en auto.

Hij liep destijds in Gemert met reflecterend oranje hesje en zijn blindenstok en wilde oversteken. Dat gaf hij aan door zijn witte stok op te steken. In het verkeer hebben blinden en slechtzienden dan altijd voorrang. Een automobilist, die naar eigen zeggen dacht dat de Gemertenaar zou stoppen, reed rakelings langs hem. Van der Velden schrok, zwaaide met zijn stok en heeft daarmee de auto geraakt.

„Die man reed door, maar is later weer teruggekomen”, vertelt Van der Veldens zwager. De automobilist zou zijn uitgestapt en de gehandicapte man hebben beetgepakt.

„Ik heb met mijn stok gezwaaid. Ze zeggen dat ik toen de bril van zijn hoofd heb geslagen en tegen zijn knie geschopt. Er kwamen daarna meer mensen bij. Ik wilde weg. Een vrouw kwam me achterna om mijn stok af te pakken. Dat ging eerst niet, maar toen kwam er nog iemand en konden ze hem wel afpakken.”

De automobilist had inmiddels de politie gebeld. Ze namen Van der Velden prompt mee en zetten hem zes uur vast. Zijn zus en zwager probeerden de politie duidelijk te maken dat hij beperkingen heeft maar dat mocht niet baten. Zijn zwager zegt een klacht tegen de Gemertse politie te hebben ingediend maar ‘heeft er nooit meer iets over gehoord’.

De politie verwijst naar het Openbaar Ministerie. Dat laat weten de gebruikelijke procedure te volgen. Van der Velden ziet op tegen de rechtszaak. In het beklaagdenbankje moet hij alles nóg een keer doormaken. Lange tijd durfde hij niet meer buiten.

Gemert e.o.