Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Spelregels voor overleg bij nieuwbouw in Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL Particulieren en bedrijven die in Gemert-Bakel willen bouwen, moeten daar van tevoren vaker met de buurt over overleggen. De gemeente heeft speciale spelregels opgesteld, die als leidraad moeten dienen voor een 'zorgvuldige dialoog'. Gemert-Bakel gaat daarmee een stapje verder dan ze wettelijk verplicht is.

In een provinciale verordening is sinds drie jaar al vastgelegd dat veehouders verplicht met de buurt in gesprek moeten als hun boerenbedrijf groter groeit. Het is verder aan gemeenten hoe zo'n 'zorgvuldige dialoog' precies wordt ingevuld. Gemert-Bakel gaat deze regeling nu zelf uitbreiden, omdat ze vindt dat het niet alleen bij veehouderijen goed is dat de buurt vooraf bij nieuwbouwplannen betrokken wordt.

Omdat niet elk plan evenveel impact heeft, hanteert Gemert-Bakel drie categorieën. In de 'lichtste' categorie is een gesprek met de buren volgens de gemeente weliswaar gewenst, maar is een heuse dialoog met de buurt niet noodzakelijk. Als voorbeelden noemt de gemeente een klein bijgebouw of een inpandige wijziging.

Op de hoogte

Voor plannen in de tweede categorie vindt Gemert-Bakel het voldoende dat omwonenden een formulier invullen waaruit blijkt dat ze van de geplande ontwikkelingen op de hoogte zijn. Hierbij gaat het om kleinschalige projecten als de bouw van één woning of een bouwblokwijziging.

In de derde en zwaarste categorie moet er wat Gemert-Bakel betreft dus wel serieus met de buurt worden gesproken. Het is aan de initiatiefnemer om die dialoog in goede banen te leiden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Gemert e.o.