Volledig scherm
© Thinkstock

Tegenhouden supermarkten aan Groeskuilen kan Gemert 4,4 miljoen kosten

GEMERT - De komst van twee nieuwe supermarkten aan de Groeskuilen in Gemert is niet tegen te houden. Wil de gemeente toch de vergunning weigeren, dan moet Gemert-Bakel naar schatting 4,4 miljoen euro schadevergoeding aan de aanvrager betalen. ,,De gemeente zou direct in financiële nood komen en onder toezicht van de provincie komen te staan", luidt de verklaring aan de raad. 

Het gemeentebestuur besloot in november vorig jaar geen vergunning af te geven voor twee supermarkten op de plek waar voorheen tuincentrum De Paashoef was gevestigd. De belangrijkste reden om het plan af te wijzen, is dat de nieuwe winkels volgens de gemeente niet in het bestemmingsplan passen. 

De aanvraag van projectontwikkelaar Reggestede was tevens de aanleiding voor de gemeente om diezelfde dag nog een zogenoemd voorbereidingsbesluit te nemen over supermarkten en 'grootschalige detailhandel'. Met zo'n besluit kunnen nieuw ingediende plannen een jaar in de wacht worden gezet. Zo koopt de gemeente tijd om een ontwerp-bestemmingsplan te maken waarin duidelijk is waar nieuwe supermarkten wel of niet gewenst zijn.

Levendig centrum

Supermarkten dragen in de ogen van de gemeente bij aan een levendig centrum. Daarom probeerde ze de vestiging van deze twee winkels búiten het centrum tegen te houden. Ook de Ondernemersvereniging Gemert had bezwaar gemaakt. 

De aanvrager heeft de bouwplannen iets aangepast, onder meer door het aantal parkeerplaatsen te vergroten en de goothoogte aan te passen.  

,,Zoals ze er nu liggen, hebben we geen enkele juridische grond om de plannen tegen te houden", zegt burgemeester Michiel van Veen. Het voorbereidingsbesluit verloopt in november. Het college beraadt zich nog op vervolgstappen: het opstellen van een detailhandelsvisie voor Gemert-Bakel die daarna omgezet wordt in een nieuw bestemmingsplan.  

Juridische strijd

Reggestede is in Noord-Holland in een soortgelijke juridische strijd verwikkeld. Op de plek van een voormalig tuincentrum in Sint Pancras, onder de rook van Alkmaar, wil de projectontwikkelaar ook twee winkelpanden realiseren. Ook daar wil de gemeente Langedijk niet meewerken omdat in het bestemmingsplan alleen 'tuincentrum' staat vermeld. ,,Ze hebben gewoon de kaart van Nederland erbij gepakt en gezocht naar mogelijke winkellocaties", zegt wethouder Anke van Extel. ,,Zo zijn ze ook in Gemert uitgekomen."  

Op een deel van de beoogde winkellocatie is nu De Vlindertuin gevestigd. Die moet daar weg, want het pand wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. 

Belanghebbenden kunnen het verlenen van de vergunning nog wel aanvechten bij de bestuursrechter.