Volledig scherm
Hanneke en Piet van de Vossenberg in de deuropening van hun boerderij. © Hans de Kinderen

Tijdens Handelse bedevaart ging Moeke altijd als laatste naar bed

HANDEL - Ze sliepen verspreid door het huis en waren goed voor 120 uitsmijters. 86 jaar lang logeerden Valkenswaardse muzikanten tijdens hun bedevaart naar Handel bij dezelfde familie. Tot nu. Tijd voor een ode.

Hij moet er nog gaan slapen, maar het voelt al anders. Die grote gymzaal. Leo van de Ven loopt al 65 jaar mee in de bedevaart naar Handel en al 65 jaar slaapt hij bij dezelfde familie in het dorp. Hij weet niet beter dan dat na een tocht van veertig kilometer zijn bedje gedekt is bij de Van de Vossenbergs. Tot dit jaar. Voor het eerst wacht een slaapzak in gemeenschapshuis De Bron. „Het is een goede zaal, hoor”, vertelt Leo. „Maar het is toch minder intiem. Minder knus. Minder gezellig.”

Daarom staat Van de Ven nu in de achtertuin van Hotel Handelia. Voor hem staan Gerard en Willemien van de Vossenberg, achter hem de rest van zijn ‘Handelse harmonie’. Het is een gelegenheidsgezelschap van voornamelijk Valkenswaardse muzikanten dat speciaal voor de processie bij elkaar komt. Allemaal hebben ze bij de Van de Vossenbergs geslapen, allemaal willen ze de familie bedanken.

Eerst trouwen

Voor het begin van die 86-jarige traditie moeten we terug naar 1931. Piet en Hanneke van de Vossenberg, ouders van Gerard, deden toen wat in Handel zo’n beetje gebruikelijk was. Eerst trouwen, daarna de deur openzetten voor de pelgrims. In dit geval een complete harmonie. In de schaduw van de kerk sliepen de muzikanten jaarlijks op een gigantische boerderijzolder. Mannen en vrouwen apart, 86 jaar lang. Het blijft wel bedevaart, hè”, lacht Gérard Koot daarover.

Koot sliep er 45 jaar. Naast hem zit Jan Dijkstra, goed voor dik dertig processies. De twee zijn een bron van anekdotes. Het gaat over die keer dat een dronken collega met bed en al aan de waslijnen werd gehangen. En over de muzikant die met zijn handen op zijn borst gevouwen in slaap viel, maar wakker werd met een olijftakje en een kruis ertussen. Dijkstra weet nog een mooie: Na het stappen ging iemand onder het dakraam liggen voor het geval hij misselijk zou worden. Midden in de nacht hoorde ik hem inderdaad overeind schieten. Hij wist alleen niet dat de familie dat jaar in alle ramen horren had geplaatst”, lacht hij. Dat hor hebben we even te drogen moeten leggen.”

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Jonge klare

Maar de mannen herinneren zich vooral Hanneke van de Vossenberg, liefkozend Moeke genoemd. Waar de jeugd van de harmonie op stap ging, bleef de oude garde hangen in de kleine woonkamer. Te midden van de muzikanten zat Moeke op haar zetel, te nippen aan een glaasje jonge klare. En uit volle borst mee te zingen. Op die plek bleef ze de hele avond zitten”, vertelt Leo van de Ven. Soms wel tot drie of vier uur. Maar altijd, zelfs toen ze al in de negentig was, wachtte ze tot de laatste muzikant binnen was.”

In 2000 overleed Moeke van de Vossenberg waarna zoon Gerard de traditie overnam. Hij kreeg onder andere de kalender die bij zijn moeder in het keukentje hing. De achterkant daarvan gebruikte ze als boodschappenlijstje”, vertelt hij. Daar stond op hoeveel bier, broden en eieren ik moest inslaan. Er gingen in zo’n weekend wel 120 eieren doorheen.” Creatiever moest hij zijn met het creëren van slaapplaatsen. Bij gebrek aan een grote boerderijzolder, stelde hij het hele huis beschikbaar. Waar er mensen sliepen? Overal. Behalve in onze eigen slaapkamer.” 

Thuiskomen

In januari kreeg Hans de Kinderen, mede-organisator van de bedevaart, een telefoontje. Gerard en Willemien gingen verhuizen, naar Uden. Ik probeerde hem nog even over te halen om dan in ieder geval zijn huis aan te houden. Helaas”, grapt De Kinderen. Hij en zijn collegamuzikanten brengen als dank een serenade aan de familie. Omdat het voor ons 86 jaar voelde als thuiskomen. En dan past alleen een heel groot dankjewel.”

Volledig scherm
De familie Vossenberg wordt geëerd. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
De familie Vossenberg wordt geëerd. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement