Volledig scherm
© Thinkstock

Toch verzet tegen supermarkt-plan Gemert

GEMERT - De plannen van een investeerder voor twee nieuwe supermarkten aan de rand van Gemert worden in het dorp niet goed ontvangen. 'Het is zeker nog geen gelopen race.'

Telt Gemert straks zeven of mogelijks zelfs acht supermarkten?  In het dorp worden de messen geslepen om de plannen voor twee nieuwe winkels aan de rand van het dorp, aan de Groeskuilen, tot aan de Raad van State te dwarsbomen. Ondernemers en omwonenden leggen zich in elk geval niet neer bij het besluit van de gemeente om de bouw van de supermarkten mogelijk te maken.

Aanzuigende werking

,,Als de nieuwe winkels in het centrum zouden komen, zouden we echt superblij zijn", stelt Harrie Wijn, vice-voorzitter van de Ondernemersvereniging Gemert. ,,Maar de plek waar het nu om gaat, zien we echt niet zitten. In het centrum zouden ze een aanzuigende werking hebben op de andere winkels, dan versterk je elkaar. Maar dat is op deze plek zeker niet het geval." 

De ondernemersvereniging beraadt zich nu - net als de buurt - op bezwaren en mogelijk verdere juridische stappen. ,,We denken dat er een reële kans is dat het plan het niet haalt. Het is zeker nog geen gelopen race.''

Vrees voor schadeclaim

Vorige week maakte Gemert-Bakel bekend de door ontwikkelaar Reggestede Projecten aangevraagde vergunning - nodig  voor de bouw van de twee nieuwe winkels - niet te kunnen weigeren. De gemeente is ook allerminst blij met het plan, maar vreest een schadeclaim van dik vier miljoen euro. 

Reggestede is een bedrijf dat 'zonodig op risico' investeert in grond 'met een (toekomstige) bestemming detailhandel.' De ontwikkelaar neemt de grond van eigenaar Chris van den Elsen pas af op het moment dat de plannen definitief zijn. Voorheen zat daar een tuincentrum.

Otto Nijst, centrummanager van Hartje Gemert, baalt net als de ondernemersvereniging 'als een stekker' van het Groeskuilen-plan. ,,Dat er nog meer supermarkten komen, is op zich niet erg. Daar wordt Gemert als winkeldorp alleen maar aantrekkelijker van. Maar de plek is gewoon niet goed. Het zou dramatisch zijn voor Hartje Gemert als dit doorgaat."

Coop en Lidl

Om welke supermarkten het gaat, kon Reggestede-directeur Jan Westerik donderdag niet zeggen. In de wandelgangen worden Coop en Lidl genoemd. Laatstgenoemde super zit nu ook al in Gemert, aan de Grootmeestersstraat, maar zou naar een groter pand willen verhuizen. Supermarktketen Aldi heeft nog geen vestiging in Gemert, maar heeft al een concreet plan voor een winkel in een nieuw te bouwen complex aan de Komweg, op de plek waar nu nog huisartsenpraktijk en apotheek 't Gasthuis zitten. 

Gemert telt verder al een Albert Heijn (Kapelaanstraat), Nettorama (Elisabethplaats), Jumbo (Pastoor Poellplein) en Spar (Diederikstraat).