Volledig scherm
© stock.xchng

Toekomst jongerencentra Gemert en Bakel ongewis

GEMERT-BAKEL Hebben jongerencentra De Bunker in Gemert en Fuse in Bakel in de huidige vorm nog een toekomst? Nee, vindt de bekende jongerenexpert Jaap Noorda. In het rapport dat hij in opdracht van de gemeente over het jongerenwerk in Gemert-Bakel schreef, kraakt hij harde noten over zowel De Bunker als de Fuse. De politiek en de jongerencentra zelf vinden het oordeel van de ingehuurde onderzoeker te hard.

De Bunker en de Fuse stralen 'in alle opzichten de sfeer uit van de jeugdcultuur van vervlogen tijden', schrijft Noorda. De wetenschapper adviseert de accommodaties grondig aan te passen 'aan reële wensen van de jeugd van tegenwoordig' of de jongerencentra desnoods op andere plekken onder te brengen. De huidige Bunker kan 'met de beste wil van de wereld geen jongerencentrum meer worden genoemd', voegt Noorda daar aan toe. Het Gemertse honk verkeert al enkele jaren in financiële problemen.

Ook Fuse is volgens Noorda niet meer van deze tijd, met te weinig aanwas van nieuwe jonge bezoekers. Oorzaak van dit probleem is, zo concludeert hij, 'de dominante aanwezigheid van oudere vrijwilligers en bezoekers die hun stempel van rockcultuur van twintig jaar geleden op het centrum blijven drukken'.

Kritiek
Noorda vindt dat de gemeente Gemert-Bakel moet ophouden met het 'verstokte en verouderde jongerenwerk van De Bunker en Fuse', omdat dat niet voldoet aan de wensen en vragen van twaalf- tot zeventienjarigen'. Hij adviseert een 'werkeenheid voor professioneel jongerenwerk' te formeren. De gemeente wil daar - mede op verzoek van de gemeenteraad - 2,6 voltijdbanen voor uittrekken. Die extra uren gaan de gemeente jaarlijks ruim 163.000 euro extra kosten.

Op het rapport van Noorda is inmiddels ook flink wat kritiek geuit. Zo hekelde D66-raadslid Henk Giebels de wijze waarop Noorda in zijn rapport de vrijwilligers van De Bunker en Fuse 'wegzet'. ,,Hij heeft met betrokkenen gesproken zonder ze vooraf de vragen voor te leggen en alles wat er vervolgens in die gesprekken gezegd is, is zonder fact checking in het rapport terechtgekomen. Dat vind ik kwalijk." CDA-fractievoorzitter Inge van Dijk noemde het rapport 'richtinggevend'. ,,Wij zien het niet als keihard kader."

Thijs Rutten (39) was jarenlang bestuurslid van Fuse en zit op dit moment in de raad van toezicht van het Bakelse jongerencentrum. ,,Met de grote lijnen van het rapport, de richting waar het met het jongerenwerk heen moet, ben ik het wel eens. Maar wat er in staat over de Fuse, klopt totaal niet met de werkelijkheid", vindt Rutten. Zo richt de Fuse zich volgens hem wel degelijk op de jongere jeugd, met speciale soosavonden en tienermiddagen.

Onderscheid
Hij vindt dat in het rapport geen onderscheid wordt gemaakt tussen vrijwilligers en professionals. ,,Als we zoals Noorda voorstelt alle huidige vrijwilligers zouden bedanken en inruilen voor jongere - die er overigens nauwelijks zijn - dan weet ik zeker dat Fuse over twee jaar dicht is."

Gemert e.o.