'Veel kinderen zijn zichzelf kwijtgeraakt'

GEMERT - Van kinderen wordt voortaan zo veel gevraagd dat ze soms niet meer 'zichzelf' kunnen zijn, constateren Francis Jochems en Evelin van Schijndel uit Gemert. De invoering van passend onderwijs draagt daar ook niet altijd aan bij, vinden ze. 

Ze merken het vaak al bij het stellen van een hele simpele eerste  vraag: waar ben jij goed in? "Dat is voor veel kinderen een lastige, om dat gewoon te benoemen. Ze zijn het niet gewend om op die manier naar zichzelf te kijken. Daar is vaak ook geen tijd voor. Kinderen móeten al zo veel, ze gaan mee in de druk die ze door de omgeving wordt opgelegd."

Weerbaarheid
Aan het woord is Francis Jochems (51) uit Gemert. Samen met dorpsgenote Evelin van Schijndel (52) verzorgt ze al ruim een jaar trainingen voor kinderen. Om ze weerbaarder te maken bijvoorbeeld, of om ze over hun faalangst heen te helpen. Of om ze 'weer in contact met zichzelf te laten komen'. Dat laatste klinkt misschien zweveriger dan het in feite is, erkennen de twee.

Quote

Kinderen kunnen soms niet meer zijn zoals ze echt zijn

Evelin van Schijndel

"Veel kinderen zijn zichzelf kwijtgeraakt, er wordt zo veel van ze verwacht", legt Van Schijndel uit. Zij stond negentien jaar lang voor de klas op basisschool De Rank in Helmond en werkt nu parttime op De Toermalijn, een basisschool voor speciaal onderwijs in Helmond. "Ze kunnen soms niet meer zijn zoals ze echt zijn, bijvoorbeeld omdat ze worden buitengesloten en daardoor moeilijk aansluiting vinden bij anderen. Die kinderen proberen wij weer een zetje in de goede richting te geven."

De trainingen worden vaak bij de kinderen thuis gegeven. "Het mooie daarvan is dat ouders  ook makkelijk kunnen  aansluiten. Voor hen kan dat ook een eye-opener zijn; dat ze gaandeweg zelf inzien dat ze hun kind in een bepaalde situatie beter anders kunnen benaderen. Bijvoorbeeld door niet meteen boos te worden als ze iets fout doen." Zaterdag openen Jochems en Van Schijndel een nieuwe praktijkruimte aan de Esrand in Gemert, '2 Pauwer' genaamd.

Voor de klas
Francis Jochems stond ook jarenlang voor de klas en werkt nu al enkele jaren parttime op de Petrus Dondersschool in Gemert, net als De Toermalijn een basisschool voor speciaal onderwijs.  Tot aan de invoering van het passend onderwijs in 2014 - waardoor scholen verplicht zijn om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden - werkte het tweetal vooral met kinderen met (onder meer) gedragsproblemen. 

Volgens Jochems blijkt het in de praktijk vaak lastig om in het passend onderwijs alle kinderen voldoende aandacht te geven. "Dat is niet de leraren zelf of de scholen aan te rekenen, integendeel, die doen wat ze kunnen. Het zit 'm meer in de wijze waarop het systeem is ingevoerd. De klassen zijn groter geworden, maar meestal zonder de benodigde extra menskracht. De kinderen die extra aandacht vragen, krijgen die aandacht ook wel. Maar een kind dat van nature heel rustig is maar misschien ook een probleem heeft, wordt dan wel makkelijker over het hoofd gezien."

Bewustwording
Volgens Arno van der Heijden, voorzitter van schoolbestuur Cliq (dat nauw betrokken is bij het regionale samenwerkingsverband voor passend onderwijs) doen de scholen 'hun stinkende best om met de schaarse middelen zo goed mogelijk onderwijs te bieden'. "Het passend onderwijs heeft tot meer bewustwording geleid en een betere inzet van middelen", vindt hij. 

Volgens Van der Heijden is het ook niet gezegd dat passend onderwijs betekent dat kinderen daarmee geen aanvullende ondersteuning - bijvoorbeeld in de vorm van trainingen of cursussen - meer nodig zouden hebben. "Daar is op zich ook niets mis mee."

Volledig scherm
Francis Jochems (links) en Evelin van Schijndel in hun nieuwe praktijkruimte in Gemert. © FotoMeulenhof
  1. Gemertse inwoner van Barcelona maakt zich zorgen over toestand in Spanje: 'Mijn moeder groeide hier op onder een dictatuur'

    Gemertse inwoner van Barcelona maakt zich zorgen over toestand in Spanje: 'Mijn moeder groeide hier op onder een dictatuur'

    BARCELONA/GEMERT - ,,De sfeer hier is gespannen. Vrijdag weten we of Catalonië onder curatele wordt gezet door het Spaanse parlement of niet." Jeroen van de Sande Torner uit Gemert woont al vijfenhalf jaar in de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Hij is fel tegen het regeringsingrijpen om onafhankelijkheid van de Spaanse deelstaat te voorkomen en was bij alle demonstraties in zijn stad. 

Gemert e.o.