Volledig scherm
© Google Streetview

Verenigingen mogen voormalig gemeenschapshuis in Handel zelf afbreken

HANDEL - Voormalig gemeenschapshuis De Bron afbreken? Dat kan Handel zelf ook wel. Een groep vrijwilligers gaat het gebouw daarom slopen; alle bruikbare materialen worden eruit gehaald en hergebruikt door de tennisvereniging en toneelclub De Kern.

Sloopkosten zijn voor rekening van de gemeente, die een stuk goedkoper uit is door de zelfwerkzaamheid. Dit is burgerbetrokkenheid 'in de hoogste graad', zegt wethouder Miranda de Ruiter. Het sloopwerk wordt gedaan onder verantwoordelijkheid van een professional en de vrijwilligers zijn verzekerd.

De ontmanteling moet in twee fasen omdat een deel van het gebouw nog in gebruik is voor dagbesteding voor dementerenden (De Ontmoeting).

Tennisvereniging Handel wil zelf een clubhuis bouwen en kan wel materiaal gebruiken. Initiatiefnemer William Donkers: "In ieder geval de kozijnen, verwarmingselementen en de houten balken. Voor de staalconstructie willen we met een deskundige eerst kijken of er iets van te maken is." Dat is wat de twee clubs met alles doen: kijken of het te hergebruiken is en dan opslaan. De rest proberen ze te verkopen, anders gaat het naar de stort.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Gemert e.o.