Volledig scherm
De rechtbank in Breda. © BD

Werkstraffen geëist tegen vandalen die zorgden voor grote onrust in Bakel

DEN BOSCH - Eind 2014 trokken jongeren een spoor van vernielingen door Bakel, vrijdag hoorden de drie hoofddaders bij de rechtbank werkstraffen eisen van 180 uur.

Plus 180 dagen cel als ze opnieuw in de fout gaan. Mohamed S. (21), Jordy V. (20) en Bram van L. (21) - allen uit Bakel - waren betrokken bij het in brand steken van een vrachtwagen vol lege eierdozen, vernielingen bij voetbalclub Milheezer Boys, het herhaaldelijk in de fik steken van een container vol oud papier en ander vandalisme, steeds in het weekend, altijd onder invloed van alcohol en soms ook xtc. Bram van L. had bij het in brand steken van de vrachtwagen tegen zijn vrienden gezegd dat ze dat niet moesten doen en vertrok om sigaretten te gaan kopen, maar omdat hij vervolgens de daders Mohamed en Jordy met de auto ophaalde om naar Helmond te gaan en zo een alibi te verschaffen, vond officier van justitie M. Stals dat hij toch medeverantwoordelijk was. Jordy en Mohamed waren ook betrokken bij vernielingen aan auto's, Bram niet.

Bij de rechtbank in Den Bosch kwamen vrijdag nog drie andere verdachten aan de beurt, van wie een minderjarig was toen hij meedeed aan de vernielingen. De andere twee, Maikel van A. (20) uit Bakel en Jamie S. (20) uit Milheeze moeten wat officier Stals betreft 120 uur en 90 uur werkstraf krijgen, waarvan dertig uur voorwaardelijk.

De vernielingen gaven destijds veel onrust in het dorp. Ruiten werden ingegooid, een picknicktafel in brand gestoken, meubilair van de tennisvereniging vernield en gestolen, enzovoort. In totaal waren 22 jongeren bij het vandalisme betrokken, in wisselende mate.

Gemert e.o.