Volledig scherm
© Albert Heijn

Afwijzen twee nieuwe supermarkten Gemert wordt juridisch steekspel

GEMERT - Mogen er op de plek van voorheen tuincentrum de Paashoef in Gemert nu wel of niet twee nieuwe supermarkten worden gevestigd. Ontwikkelaar Reggestede legt zich nog lang niet neer bij de afwijzing van het plan door de gemeente.

Het afwijzen van het plan voor twee nieuwe supermarkten aan de Groeskuilen in Gemert kan voor de gemeente nog een langslepende juridische kwestie worden. De ontwikkelaar van het plan, Reggestede uit Lochem,  geeft nu al aan juridische stappen te ondernemen, als het nodig is tot aan de Raad van State.

Bezoekers uit centrum weg
Gemert-Bakel besloot in november vorig jaar geen vergunning af te geven voor twee supermarkten op de plek waar voorheen tuincentrum de Paashoef was gevestigd. De belangrijkste reden om het plan af te wijzen, is dat de nieuwe winkels volgens de gemeente niet in het bestemmingsplan passen. De Ondernemersvereniging Gemert is ook tegen het plan. Zij vreest dat de nieuwe supers bezoekers uit het centrum wegtrekken.

De aanvraag van Reggestede zorgde ervoor dat de gemeente nog op diezelfde dag een zogenoemd voorbereidingsbesluit nam over supermarkten en 'grootschalige detailhandel'. Met zo'n besluit kunnen nieuw ingediende plannen een jaar in de wacht worden gezet. Hiermee koopt de gemeente tijd om een ontwerp-bestemmingsplan te maken waarin duidelijk is waar nieuwe supermarkten wel of niet gewenst zijn.

Bezwaarschrift
Omdat de aanvraag van Reggestede formeel net vóór het voorbereidingsbesluit bij de gemeente is binnengekomen, geldt voor deze vergunningaanvraag  nog de gangbare procedure. Die houdt onder meer in dat de aanvrager naar de gemeentelijke bezwarencommissie kan stappen. Dat heeft Reggestede eerder deze maand gedaan. Binnen nu en enkele weken brengt de commissie een advies uit, waarna burgemeester en wethouders over het bezwaarschrift moeten besluiten.

,,Als de gemeente bij haar standpunt blijft, stappen wij zeker naar de rechter", laat Reggestede-directeur Jan Westerik weten. Mocht de vergunningaanvraag ook bij de rechtbank en - in het uiterste geval ook nog - de Raad van State  niet haalbaar blijken, dan volgt een planschadeprocedure. Volgens Westerik zijn de contracten met twee supermarktketens al getekend. Het plan van Reggestede voorziet in 280 parkeerplaatsen op het te herontwikkelen terrein.