Volledig scherm
Ballonfestijn Gemert. © Tineke Mols

Ballonfestijn Gemert zorgt voor oh's en ah's

GEMERT - Het spande erom. Gaan ze allemaal de lucht in of blijven er ballonnen aan de grond? Uiteindelijk besloten vijf van de vijftien piloten zondagavond rond half acht om niet op te stijgen tijdens de Brabantse Ballonfeesten in Gemert.

Het weer was aan het veranderen en de wind aan de grond werd heviger. ,,De piloten van de ballonnen hebben extra veel ruimte nodig om te kunnen landen omdat de wind inmiddels 7-8 knopen is. Je dient dan echt een groot veld of weiland te vinden. Zondag was de grondwind maar 2-3 knopen. En dat moet allemaal vóór donker", legde spreekstalmeester Tiny Janssen uit aan het publiek.

Gelukkig konden de bezoekers wel genieten van de enorme ballon met het zelfportret van Vincent van Gogh die uiteindelijk toch ook de lucht in ging.

Op zaterdag hadden onder betere omstandigheden en onder grote belangstelling al zestien ballonnen het luchtruim gekozen. Iemand in het publiek vroeg zich af waarom de vluchten niet eerder op de avond al beginnen. Dat heeft te maken met de kans op thermiek die in de zomer 's ochtends vroeg of in de vooravond het kleinst is. Bij thermiek kan de piloot het stijgen en dalen van de ballon niet meer op een veilige manier onder controle houden. Gelukkig genoten toch duizenden mensen van het spectaculaire schouwspel van het opblazen van de ballonnen, het opstijgen en het langzaam verdwijnen aan de horizon.

De Brabantse Ballonfeesten heeft ondanks de gratis toegang toch elk jaar een mooie opbrengst, die de organiserende Rotary Gemert-Bakel-Laarbeek jaarlijks voor goede doelen bestemt. Dit jaar is dat onder meer de Zorgcoöperatie uit Gemert. ,,Wij werken altijd met vrijwilligers voor mensen die zorg nodig hebben. Nu hebben we toch geld nodig omdat we bezig zijn met ons nieuwe 'clubhuis' in Klooster Nazareth. Fantastisch als de Rotary ons daarbij helpt", aldus Jan Wagemakers van de Zorgcoöperatie.

Goede doelen

Ook Supersociaal is evenals vorig jaar een van de goede doelen. Antoon van Schayk van de sociale winkel in Laarbeek was er erg blij mee: ,,Onze rijdende winkel is een oud beestje die veel onderhoud vraagt en dringend twee nieuwe voorbanden nodig heeft. Daarvoor hebben we geen budget dus dit is van 'levensbelang'."

Het derde goede doel dit jaar zijn de drie teams van het G-voetbal voor mensen met een beperking. ,,Dat geld kunnen we prachtig inzetten voor ons dertigjarig jubileum volgend jaar", legt vrijwillige begeleider Janine Rechters uit.

Volledig scherm
Ballonfestijn Gemert. © Tineke Mols
Volledig scherm
Ballonfestijn Gemert. © Tineke Mols
Volledig scherm
Ballonfestijn Gemert. © Tineke Mols
Volledig scherm
Ballonfestijn Gemert. © Tineke Mols