Volledig scherm
De kindermusical ‘Gevlucht’, een musical over vluchtelingen. © Jean Pierre Reijnen

Kindermusical vertedert ouders in Handel

HANDEL - ‘Vrijheid, vrijheid, wat gaat er gebeuren, vrijheid, vrijheid, wat heb ik gedaan. Vrijheid, vrijheid, wat sta ik te treuren, vrijheid, vrijheid, ja ik kom er aan!’ Met dit liedje, dat in de voorstelling regelmatig terugkeerde, is de inhoud van de musical 'Gevlucht' mooi samen te vatten. 

Het kamp dat slechts een tijdelijke oplossing bood, de twijfel van de gevaarlijke vlucht over water en de hoop dat het allemaal goed zou komen 'in het beloofde land waar het altijd feest is'. Zoals dat in een kindermusical hoort, kwam het natuurlijk ook allemaal goed. 

,,Al is het in 't echt allemaal veel erger. Dan is er echt water en kiept de boot om," realiseerde speelster Devica zich wel. Daar had ze wel gelijk in, want het verhaal van de moeder die met haar oudste dochter vlucht werd alleen in grote lijnen verteld. ,,Ik ga een huis, een school en nieuwe vrienden voor jullie regelen, had moeder tegen haar twee achterblijvende dochters in het kamp gezegd. Ze kocht haar vlucht en die van haar oudste dochter bij het handelaartje, dat regelmatig langs kwam. Als dekmantel verkocht hij allerlei spullen die niemand eigenlijk nodig had. Hij speelde zijn rol met verve. 

Frank en vrij

Ook de twee zusjes die bij tante achterbleven, stonden schijnbaar frank en vrij op het toneel. ,,Ik vond het ook niet zo spannend. Wel heel leuk. Het zingen vond ik het leukst," vertelde Lisa, een van de twee zusjes in de musical. 

Quote

Ik vond het ook niet zo spannend. Wel heel leuk. Het zingen vond ik het leukst.

Lisa, musicalactrice

Ondanks het zware onderwerp bleef de musical overal vrij luchtig, behalve bij het moment dat een flink aantal 'vrouwen' in de boot over zee voer. Het gerommel en de lichtflitsen van het onweer symboliseerde de dreiging heel goed. Het had zelfs nog wat krachtiger gekund door bijvoorbeeld de vrouwen mee te laten deinen met de 'golven'. Op dat moment was de spanning in de zaal ook echt voelbaar. 

Vals

Muzikaal waren er weinig hoogstandjes. Er werd vooral bij de solo's heerlijk enthousiast vals gezongen, maar daar zijn het kinderen voor. Het publiek, waarbij veel ouders, grootouders, broers en zussen, vond het prachtig en genoot. 

,,Ik wil kinderen de mogelijkheid geven om dit te doen. Ik geloof erin, dat, als ze willen, dat ze het ook kunnen. Ze mogen aangeven welke rol bij hen past. Zo houd ik de drempel laag," vertelde regisseur Dymfy Vulto, die ook het verhaal schreef. 

Het stuk werd afgelopen week als try-out ook twee keer op de basisschool opgevoerd en een keer voor de plaatselijke KBO. De spelers waren afkomstig uit Handel, Boekel, Elsendorp en Gemert.