ABN Amro: Stortvloed aan onvervulbare vacatures in kinderopvang
Momenteel kunnen bijna vier op de tien vacatures in de kinderopvang niet worden ingevuld, blijkt vandaag uit nieuw onderzoek van ABN AMRO naar de arbeidsmarktkrapte in deze sector. Wensen zoals kleinere peutergroepen en kinderopvang voor alle jonge kinderen zijn daardoor onrealistisch.
Edwin van der AaLaatste update:14-07-21, 07:26
De kinderopvang wordt ieder jaar populairder. De coronacrisis doet hier niks aan af. De werkloosheid neemt ook nu slechts mondjesmaat toe, waardoor de vraag naar opvang hoog blijft. En daarmee stijgt het percentage onvervulbare vacatures volgens de nieuwste berekeningen van ABN Amro gewoon door: van 24 procent in april 2020 naar 37 procent in juni 2021.
Het nijpende tekort aan personeel heeft volgens de bank vooral te maken met weinig geschikte kandidaten, ziekteverzuim en uitstroom van personeel. In de dagopvang heeft 59 procent van de organisaties een wachtlijst, in de buitenschoolse opvang is dit 43 procent en in de peuteropvang 38 procent. De Randstad kent de meest schrijnende tekorten en de krapte is het grootst op dinsdag en donderdag.
De overheid vergoedt een gedeelte van de kinderopvang via de kinderopvangtoeslag, maar op dit moment hebben ouders alleen recht op kinderopvangtoeslag als ze allebei werken. De SER - een belangrijke kabinetsadviseur - adviseerde onlangs deze eis te laten vallen zodat de opvang beter te betalen wordt voor een grotere groep ouders.
Verkleining van peutergroepen
Zolang er niks gedaan wordt aan het oplossen van de personeelstekorten, dreigt de ambitie te mislukken om de kinderopvang toegankelijker te maken
Ingrid Laane, sectoreconoom ABN Amro
Ook het personeel zelf heeft eisen: een deel staakte de afgelopen weken, omdat zij verkleining van peutergroepen willen. Daarnaast stellen de FNV-leden onder meer dat de groepshulpen moeten terugkomen; zodat zij alle aandacht aan de kinderen kunnen geven, in plaats van aan de vuile vaat.
ABN Amro verwijst alle wensen voorlopig naar het land der fabelen. ,,Zolang er niks gedaan wordt aan het oplossen van de personeelstekorten, dreigt de ambitie te mislukken om de kinderopvang toegankelijker te maken. Een grotere instroom zal dan immers enkel leiden tot verder oplopende wachtlijsten. Dit is een onwenselijke situatie”, aldus de bank.
Emmeline Bijlsma, directeur bij Brancheorganisatie Kinderopvang, reageert: ,,Om te voorkomen dat er lange wachtlijsten ontstaan waardoor (werkende) ouders van de regen in de drup komen, moet een nieuw kabinet wat ons betreft de adviezen van de SER opvolgen, en tegelijkertijd acties ontplooien om het grote tekort aan medewerkers op te lossen; samen met de sector.”
Dat kan volgens de brancheorganisatie bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om het werk anders te organiseren en de beperkte groep opleidingen die kwalificeren voor de kinderopvang te verbreden.
Bekijk onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.