Arbaya (37) beviel op Moluks eiland: ‘Ik kreeg een theedoek in mijn mond tijdens het hechten’
Mijn bevallingBevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week het verhaal van Arbaya Pattipeiluhu (37) die ongepland beviel op een Moluks eiland zonder stromend water of elektriciteit.
Dat geen enkele bevalling hetzelfde is, bewijst deze moeder van drie kinderen. De eerste keer kreeg ze vanwege een stuitligging een keizersnede, daarna volgde een ziekenhuisbevalling en de derde keer beviel ze in het geboortedorp van haar Molukse man Esmon. Ze woont nu met hem samen in Appingedam en is zwanger van haar vierde kindje. Hoewel haar derde bevalling anders liep ze ooit had kunnen bedenken, kijkt ze er met een gelukzalig gevoel op terug.
Ze leert haar man zeven jaar geleden kennen op vakantie: ,,Ik ben zelf half-Moluks en bezocht het geboortedorp van mijn opa. Toen ik Esmon ontmoette, hadden we meteen een klik. Een jaar later kregen we een relatie. Beide hadden we twee kinderen uit een eerder huwelijk en ik raakte in verwachting van een kindje van ons samen. ,,Toen ik vijf maanden zwanger was, ging ik met een van mijn twee dochters voor twee maanden naar Indonesië. We zouden een visum regelen voor mijn man, zodat hij voor de geboorte van de baby mee kon naar Nederland.”
Josy bevalt in zee - en gaat viral met haar filmpje. Bekijk deze free birth op Ouders van Nu.
Echoapparaten stuk
Ze genieten van het samenzijn, maar na zes weken gaat het mis. Pattipeiluhu krijgt vroegtijdig weeën en heeft bloedverlies. In het ziekenhuis in Jakarta krijgt ze weeënremmers, die gelukkig werken. Ze krijgt pillen mee voor als de weeën weer beginnen. ,,Ik wilde het liefst naar huis, maar zeventien uur vliegen was te risicovol; ze gaven me geen fit to fly. Omdat je in Indonesië geen kraamzorg hebt en na je bevalling afhankelijk bent van familie, besloten we naar het dorp van mijn schoonfamilie te gaan, op het eiland Saparua. Een van mijn dochters was in Nederland bij mijn ex, dat was moeilijk. Toch bleef ik rustig en accepteerde ik de situatie zoals hij was.”
De wc was een gat in de grond. Radeloos dacht ik: hoe moet ik hier ooit gaan bevallen?
De baby blijft netjes negen maanden zitten en met een dikke buik stapt ze in Tuhaha in het huwelijksbootje om te trouwen voor de Indonesische wet. ,,Twee dagen na ons trouwen, toen ik 39 weken zwanger was, begon de bevalling. We zaten op een boot, ik denk dat de weeën begonnen door de golven op zee.” Terug op het eiland Saparua gaat ze direct door naar het ziekenhuis: ,,De weeën kwamen elke tien minuten en ik wilde weten of alles goedging. Dat konden de artsen me niet vertellen, want de twee echoapparaten waren stuk. De wc was een gat in de grond. Radeloos dacht ik: hoe moet ik hier ooit gaan bevallen?”
Natuurlijke thuisbevalling
De volgende dag zijn haar weeën zo goed als verdwenen: ,,Ik werd naar huis gestuurd en moest twee weken later terugkomen.” In een aftands busje rijdt ze over de hobbelige weg naar huis: ,,Het ouderlijk huis van mijn man is primitief: er is geen stromend water of elektriciteit, de keukenvloer is zand en er wordt gekookt op vuur. Het leek me geen veilige plek om te bevallen, maar bij thuiskomst kreeg ik heftige rugweeën en braken mijn vliezen. Ik ben op bed gaan liggen; teruggaan naar het ziekenhuis was geen optie. Mijn schoonmoeder belde haar vriendin die verloskundige is en ik gaf me volledig over aan een thuisbevalling.”
Pattipeiluhu ligt in de bloedhitte weeën weg te puffen op een bed met een stromatrasje. Ze stuurt haar dochter met een dvd-speler naar een andere kamer, maar hoort later dat ze haar moeder door de dunne muren heen heeft horen schreeuwen. De rugweeën zijn pijnlijk en ze is blij als de verloskundige arriveert: ,,Mama Nel heeft me geweldig begeleid: ik kwam in een flow waarin ik de weeën goed kon opvangen.” Na zes uur bevalt ze van haar zoon Terason: ,,Zijn geboorte was fantastisch. Mama Nel ving hem op en gaf hem aan mijn schoonmoeder. Zij gaf hem een pets op zijn kont en toen begon hij te huilen!”
Als ze een baby badderen, hangen ze hem op zijn kop boven het water en het naveltje van de baby houden ze nat
Gehecht zonder verdoving
Na de bevalling krijgt ze een theedoek om in haar mond te stoppen: Mama Nel vertelt dat ze gehecht moet worden: ,,Dit was het pijnlijkste deel van de hele bevalling. Aan verdoven doen ze niet, dus ik heb heel hard op die theedoek gebeten.” Pattipeiluhu is blij dat haar zoon gezond ter wereld is gekomen en geeft zich over aan de buitenlandse gebruiken: ,,Als ze een baby badderen, hangen ze hem op zijn kop boven het water en het naveltje van de baby houden ze nat, in plaats van dat ze hem laten indrogen. Mijn schoonmoeder zorgde goed voor me: ’s ochtends kreeg ik rijst met groenten en ei en ’s middags verse vis. Het hele dorp liep uit om onze zoon te bewonderen; heel bijzonder.”
Volgens de Nederlandse regels moet ze deze keer in het ziekenhuis bevallen, omdat ze een keizersnede heeft gehad. Verder legt ze niets vast: ,,Een bevalplan? Onzin. Ik heb in Indonesië geleerd dat je weinig te zeggen hebt over hoe je bevalling verloopt, dus ook dit keer geef ik me over. Vijf jaar geleden vlogen we met een zes weken oude baby naar Nederland, deze herfst hoop ik met een kersverse baby terug te vliegen naar mijn lieve schoonfamilie in Tuhaha.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brabantse kindjes heten relatief vaak Guus: dit zijn de populairste kindernamen van 2022
Emma, Noah en Sam zijn de populairste kindernamen van Nederland in 2022. Ook nieuwe Brabanders kregen deze naam vorig jaar het vaakst. Verder kregen jongetjes in onze provincie opvallend vaak de naam Guus, Daan, Noud of Morris. Meisjes in Brabant werden relatief vaak Zoë of Nora genoemd. -
PREMIUM
Babybullshit: deze wetenschapper onderzoekt de raarste fabeltjes
Géén ui eten als de baby krampjes heeft. Elk kind kost jou als moeder een tand en de placenta opeten zorgt voor spoedig herstel. Gaat je bullshitradar al rinkelen? Wetenschappelijk onderzoeker Jojanneke Bastiaansen factcheckt in haar boek Baby Bullshit bizarre en hardnekkige fabeltjes. “Baat het niet schaadt het niet gaat niet altijd op. Soms schaadt het wel.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Bevallen tijdens de pandemie: ‘Mijn man was pas welkom vanaf de persfase’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Kirsten Marit Schoner (33) beviel tijdens de coronapandemie in Oostenrijk, en vanwege de maatregelen was haar man niet welkom in het ziekenhuis. -
-
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Snel zwanger worden? Wat je wel (en vooral niet) moet doen
Kinderwens? Dan word je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk zwanger. Binnen één jaar zwanger raken is volgens gynaecoloog Maddy Smeets ‘snel’. Wat kun je zelf doen om het proces te versnellen?