Bert Natter op de kamer van dochter Lidewij.
Volledig scherm
PREMIUM
Bert Natter op de kamer van dochter Lidewij. © Erik van 't WoudBert is vader van Lidewij (18), die een beperking heeft: ‘Ik dacht nooit: was ze maar normaal’

Lidewij (18) is zes als artsen tegen haar ouders, schrijver Bert Natter (54) en zijn vrouw Hester, zeggen dat ze nooit voor zichzelf zal kunnen zorgen. Na er een kinderleven lang een levenstaak van te maken zijn dochter te begrijpen, schreef Natter een boek over haar: Leven met Lidewij.

 1. Traumatische bevalling: ‘Ik zei steeds dat het niet meer ging, en dacht: dat zegt natuurlijk iedereen’

  Traumati­sche bevalling: ‘Ik zei steeds dat het niet meer ging, en dacht: dat zegt natuurlijk iedereen’

  ,,Alles ging mis. De ruggenprik lukte twee keer niet, de baby lag omgedraaid, ik viel flauw tussen de weeën door. Ik zei steeds dat het niet meer ging, en dacht: dat zegt natuurlijk iedereen die ligt te bevallen.” Nieuwe onderzoeksresultaten bevestigen wat de wetenschap al wist: 10 procent van de vrouwen ervaart de bevalling als traumatisch. Hoe gebruik je die kennis als zwangere?
 2. Puberexpert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’
  PREMIUM

  Puberex­pert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’

  Waakzaam zorgen. Zo omschrijft gezinsbegeleider en auteur Sven Bussens de houding die je als ouder het best aanneemt tegenover je puberkind. Dé oplossing om de gedroomde relatie met je kind te ontwikkelen, bestaat niet. Maar Bussens levert wel inzichten en ideeën om de ouder te blijven of te worden die je wil zijn. ,,De beperkingen van het puberbrein zijn geen vrijgeleide om hun gedrag goed te keuren.”