ANP / ANP
Volledig scherm
© ANP / ANP

Brancheorganisatie vreest gevolgen van bijna gratis kinderopvang

Als de kinderopvang vanaf 2025 voor 95 procent door de overheid wordt vergoed, zoals het kabinet wil, zal volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) het personeelstekort in de sector alleen maar toenemen door de stijgende vraag. De organisatie stelt dat dan in de komende tien jaar 50.000 extra medewerkers nodig zullen zijn. ,,Dat is een ongekend groot aantal.”

 1. Ouders over extreem slaaptekort: ‘Ik ben op, ik ben kapot’
  PREMIUM

  Ouders over extreem slaapte­kort: ‘Ik ben op, ik ben kapot’

  ,,Ik dacht dat ik wist wat moe zijn was, maar dit is een whole other level.” Extreme vermoeidheid teistert nagenoeg alle (nieuwe) ouders. Evelien (31) en Elisabeth (31) overleven al maanden of jaren op een paar uur slaap en schrikken van de tol die dat eist op hun welzijn en leven. ,,Ik hoor van andere ouders dat ze zo achter het stuur kruipen, ook al merken ze: dit gáát niet.” Een slaapdeskundige die met oververmoeide ouders werkt geeft advies.
 2. De dood bespreken: ‘Soms is het voor een kind genoeg om te weten dat een tante ze opvangt’

  De dood bespreken: ‘Soms is het voor een kind genoeg om te weten dat een tante ze opvangt’

  In de afgelopen twee jaar zijn veel kinderen meer dan normaal geconfronteerd met de dood; denk aan de Covid-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne. Waar de dood voor de meeste kinderen geen onderwerp van gesprek is, krijgen ze hier nu wel mee te maken via het nieuws, in gesprekken op school of thuis. Dat maakt het belang voor ouders om met hun kroost te praten over de dood des te groter, zegt rouwdeskundige Hanne van Willigenburg.