Wendy Stolk (52), eigenaresse van Happy Days Kraamzorg maakt zich zorgen om de druk op de kraamzorg. Links op de foto: kraamhulp Isa met baby Ritchie.
Volledig scherm
PREMIUM
Wendy Stolk (52), eigenaresse van Happy Days Kraamzorg maakt zich zorgen om de druk op de kraamzorg. Links op de foto: kraamhulp Isa met baby Ritchie. © Angeliek de Jonge

Corona-geboortegolf zet zorg aan kersverse moeders en baby’s onder druk: ‘Gezellig kletsen? Geen tijd’

Ziekenhuizen, verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties in de regio Amersfoort moeten deze zomermaanden alle zeilen bijzetten om voldoende zorg te kunnen verlenen aan gezinnen met een baby op komst. De reden? Een corona-geboortegolf én personele problemen. 

 1. Talitha begroef haar vroeggeboren kindje in de tuin, op begraafplaats was geen plek: ‘Verdient niemand’
  PREMIUM

  Talitha begroef haar vroeggebo­ren kindje in de tuin, op begraaf­plaats was geen plek: ‘Verdient niemand’

  Verscheurd door verdriet om de dood van je vroeggeboren kindje en je dan ook nog zorgen moeten maken over waar je hem begraaft. Voor het zoontje van van Talitha van der Ziel en Denis Jolwa was geen plek op de begraafplaats in Hattem. Daarom kreeg hij een plekje in de achtertuin. Nu pleiten ze voor een eigen gedenkplek voor levenloos geboren kinderen. ,,Dit mogen andere ouders niet meemaken.”
 2. Alleenstaande pleegmoeder Mariëlla kreeg een burn-out: ‘Tijdelijk gezin heeft ons gered’

  Alleen­staan­de pleegmoe­der Mariëlla kreeg een burn-out: ‘Tijdelijk gezin heeft ons gered’

  Wanneer onderneemster en alleenstaande pleegmoeder Mariëlla Kunst dit najaar in een burn-out terechtkomt, voelt ze dat ze niet meer goed voor haar 14-jarige pleegkind kan zorgen. Ze besluit in goed overleg met haar dochter een tijdelijk nieuw onderkomen voor haar te zoeken. Ze plaatst een noodoproep op LinkedIn. Nu, drie maanden later, vertelt ze hoe het met hen gaat. ,,We zijn elkaar niet kwijtgeraakt.”
 3. Kinderen en hun financiële opvoeding: ‘Wie materialistisch is, gedraagt zich vaker onethisch’
  PREMIUM

  Kinderen en hun financiële opvoeding: ‘Wie materialis­tisch is, gedraagt zich vaker onethisch’

  Wat laat je je kind doen met zijn zakgeld, vanaf welke leeftijd geef je het en hoeveel? Mag je een goed rapport belonen met een zakcentje? Het zijn vragen waar elke ouder wel eens mee worstelt. ,,Ik vergelijk het altijd met seksuele voorlichting. Wie goed geïnformeerd is, neemt betere beslissingen”, zegt financieel expert Liesje Vanneste, die een boek schreef over het thema.