De Gouden Griffel-winnaar en het mooiste natuurboek: dit zijn de toppers van Kinderboekenweek
RecensiesDe belangrijkste kinderboekenprijzen van het jaar zijn onlangs uitgereikt: de Gouden Griffel en het Gouden Penseel. Het was het startschot van de Kinderboekenweek, die nog tot en met zondag duurt. Hoe goed zijn de winnende werken? Kinderboekenrecensent Jaap Friso las ze, én een verhalenboek dat werd gemaakt uit protest tegen het Kinderboekenweekgeschenk.
De konijguïn, vlindermees en lieveheersbeertjes
Door de omslag in zwart-wit heb je niet meteen door wat voor prachtige, kleurrijke prenten er in Terra Ultima staan. Ga je eenmaal bladeren, dan stuit je op de kanariebij, de koraalpanter, het flamingohert en de gehoefde sneeuwuil. Wat valt meteen op? Het zijn samengestelde dieren: twee dieren samen leveren een nieuw en bijzonder dier op. Ook de konijguïn, vlindermees en olifeniks komen op het eiland voor. Ze zijn zo levensecht weergegeven dat je meteen gelooft dat ze bestaan; natuurlijk moet dat zespotige lieveheersbeertje ergens rondkruipen.
Met dit grote en bijzondere boek wonnen Raoul Deleo en Noah J. Stern al de Woutertje Pieterse Prijs en vorige week nam de eerste ook nog een andere belangrijke prijs in ontvangst: het Gouden Penseel voor het mooist geïllustreerde kinderboek. Volledig terecht, want de prenten zijn weergaloos en adembenemend.
Het boek is een kruising tussen een encyclopedie, reisverslag, dagboek en wetenschappelijke verhandeling. De auteur probeert orde te brengen in allerlei tekeningen en notities die hij kreeg van een ontdekkingsreiziger en vraagt zich telkens af: bestaat dat nieuwe continent nou echt of word ik in de maling genomen? Het is aan de lezer om erin te gaan geloven, en waarom zou je dat niet doen, want Terra Ultima biedt een fascinerende wereld. Het spel met werkelijkheid en fantasie is tot in perfectie uitgevoerd.
Terra Ultima van Noah J. Stern, illustraties Raoul Deleo, uitgeverij Lannoo, 10+
Gouden Griffel-winaar
Alleen de titel is al prachtig, maar niet alleen daarvoor kreeg hij de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek. Volgens de jury houdt Yorick Goldewijk de lezer in de ban ‘tot alle puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen en de lezer met natte ogen het boek dichtslaat’. Hij schreef met Films die nergens draaien een boek over tijdreizen, maar het is allesbehalve sciencefiction, wel een tikkeltje magisch.
Cato groeit op met een verdrietige en depressieve vader en een bemoeizuchtige buurvrouw nadat haar moeder bij haar geboorte is overleden. Het maakt haar woedend en dat maakt Cato tot een interessant personage. Het meisje ontdekt een verlaten bioscoop waar films te zien zijn die nergens draaien maar ‘die je altijd al had willen zien’.
De markante eigenaar mevrouw Kano draait haar films alleen voor nieuwsgierige mensen die op zoek zijn naar herinneringen. Ze moeten een voorwerp meenemen en stappen door het vloeibare filmdoek heen terug in het verleden, waar ze een beperkte tijd kunnen blijven omdat ze anders nooit meer terug kunnen. Bij het ontroerende slot zal menig lezer een traantje moeten wegpinken. Een gelaagd boek over herinneringen en gemis.
Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk, illustraties Yvonne Lacet, uitgeverij Ploegsma, 9 +
Oude egel bezwijkt onder afval
Ieder jaar krijgt een illustrator de opdracht om speciaal voor de Kinderboekenweek een prentenboek te maken. Marije Tolman sluit met Egalus aan bij het thema Gi-ga-groen waarbij natuur, dieren en klimaat centraal staan. Opa Egel vertelt aan zijn kinderen over de Sjeestijd, de periode waarin iedereen zo druk is met van alles dat de aarde een zooitje wordt.
Gelukkig is daar Egalus, die met een drietand alle rotzooi van anderen in het bos opruimt en aan de stekels op zijn rug prikt. Totdat hij omvalt en de andere dieren beseffen dat ze in actie moeten komen. Tolman heeft het verhaal zo opgebouwd dat het lijkt alsof deze periode alweer voorbij is. Een hoopvolle boodschap. Voor de prenten gebruikt ze foto’s waar ze tekeningetjes op heeft gemaakt, wat een heel bijzonder effect geeft.
Egalus van Marije Tolman, uitgave van CPNB in samenwerking met Querido, 4+ (tijdens de Kinderboekenweek te koop voor 8,25 euro, daarna duurder)
Het anti-Kinderboekenweekboek
Verbijsterd waren ze bij kinderboekenuitgeverij Lemniscaat, dat twee Australiërs het Kinderboekenweekgeschenk mochten maken. Alsof er niet genoeg Nederlands talent is.
Hun auteurs schreven verhalen om het tegendeel te bewijzen en dat leverde een gevarieerd en aanstekelijk boek op. Ook in kort bestek kan er veel verteld worden en spanning zitten. Aanstormend talent kreeg een plekje naast de 91-jarige Terlouw en de Gouden Griffel-winnaar van vorig jaar: Pieter Koolwijk. Die laatste gaat lekker tekeer in een verhaal over een boomhutverbod dat is afgekondigd nadat in Australië een boomhut is ingestort omdat hij veel te veel verdiepingen had. Nederlandse kinderen weigeren de laatste boomhut ter wereld op te geven. Extra plagerijtje: het boek kost maar een tientje en je krijgt het Kinderboekenweekgeschenk pas als je 12,50 euro uitgeeft.
Het grote niet te vermijden verhalenboek van diverse auteurs, uitgeverij Lemniscaat, 10+
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Verloskundige Bea nodigt baby’s uit om te draaien: ‘Het is echt heel leuk hoor’
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Mijn bevalling
Agnes’ baby leefde drie dagen: ‘Ik was verdrietig maar ook trots, ze was dood maar ook geboren’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Agnes Boer (39) beviel zonder een wee te hebben gevoeld. Haar dochtertje overleed na een paar dagen aan de complicaties van de geboorte. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?
-
PREMIUMMARIEKE DOET PABO
Juf Marieke ontdekt: kinderen lezen graag nutteloze weetjes (zélfs over de penis van een chimpansee)
-
-
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Expats opgelet: dit zijn de beste Engelstalige Kinderboekenweektips
We zitten middenin de Kinderboekenweek: de Griffels zijn inmiddels uitgereikt, het Kinderboekenweekgeschenk aan duizenden kinderen gegeven en alle basisscholen en bibliotheken zijn druk met het thema Gi-Ga Groen. Het Utrechtse kinderboekenwinkeltje Paper Moon Books, met uitsluitend Engelstalige kinderboeken, tipt de mooiste natuurboeken voor wie eens verder wil kijken dan onze Nederlandse lievelingsschrijvers.