Extra geld terug voor bijna 290.000 ouders met kinderopvang
UpdateHet kabinet gaat bijna 290.000 ouders enkele tientallen tot soms zelfs honderden euro’s extra teruggeven. Deze ouders hebben een te lage tegemoetkoming ontvangen voor de tijdelijke sluiting van de kinderopvang tijdens de lockdown.
Bij twee gedwongen lockdownperiodes van de kinderopvang kregen ouders het verzoek om hun eigen bijdrage voor de opvang door te betalen. Daardoor hielden zij een plek voor hun kinderen en had de sector genoeg geld om noodopvang te bieden aan ouders met cruciale beroepen en kwetsbare kinderen.
Al binnen enkele maanden ontvingen deze ouders automatisch een tegemoetkoming van het kabinet, die ongeveer moest neerkomen op de gehele eigen bijdrage. Nu blijkt echter dat door die snelle uitbetaling, waarbij niet altijd de meest actuele informatie werd gebruikt, circa 30 procent van de ongeveer 670.000 betrokken ouders tot en met 100 euro te weinig heeft gekregen en zo’n 13 procent zelfs meer dan 100 euro. In totaal betreft het dus ongeveer 288.100 ouders.
Onwenselijk
Dat vindt het kabinet onwenselijk, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Wiersma (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. ,,Het feit dat sommige ouders een financieel nadeel hebben ondervonden van soms enkele honderden euro’s is voor de staatssecretaris van Toeslagen en Douane en mij aanleiding om de regeling kritisch tegen het licht te houden om te bezien hoe deze ouders nader kunnen worden tegemoetgekomen.”
Over de precieze uitwerking, bijvoorbeeld hoe en wanneer de getroffen ouders het extra geld ontvangen, komt binnenkort meer helderheid. In bezwaar- en beroepszaken vanwege een te lage tegemoetkoming waarin de rechter al uitspraak heeft gedaan, zal het kabinet volgens Wiersma niet meer in beroep gaan.
De eerste sluiting betrof de periode van 16 maart tot en met 10 mei 2020 voor de dagopvang en gastouderopvang. De buitenschoolse opvang was tot en met 7 juni 2020 gesloten. De tweede sluitingsperiode startte op 16 december 2020 en eindigde op 7 februari 2021 voor de dagopvang en gastouderopvang. De buitenschoolse opvang bleef gesloten tot en met 18 april 2021.
Tijdelijke versoepelingen
De staatssecretaris van Sociale Zaken maakte maandagavond ook enkele tijdelijke versoepelingen van de strenge kwaliteitseisen in de kinderopvang bekend, vanwege de grote personeelstekorten in de sector.
Zo bieden de regels nu de mogelijkheid om maximaal een derde van het aantal in te zetten beroepskrachten in de opvang te laten bestaan uit medewerkers in opleiding. Wiersma: ,,Ik bereid een aanpassing van de regeling voor, om dit maximum per 1 januari 2022 voor een periode van zes maanden te verruimen naar de helft van het aantal in te zetten beroepskrachten.”
Verder zal over het moment waarop een medewerker in opleiding echt als vast gezicht ingezet kan worden op de opvang ‘zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de stabiliteit’, de komende periode in afstemming met de brancheorganisaties en toezichtpartijen nader worden overlegd.
Tot slot zal komende tijd in het toezicht en de handhaving op de wettelijke kwaliteitseisen rekening worden gehouden met verzachtende omstandigheden of overmacht door personeelstekorten op de kinderopvang.
De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) laat in een schriftelijke reactie weten dat de ingrepen van de bewindsman ‘niet de ideale oplossing bieden voor het personeelstekort’. ,,De wet biedt die mogelijkheden helaas niet. Vanzelfsprekend blijven we daarover in gesprek met het ministerie en zullen we in de komende dagen zoveel mogelijk handen en voeten geven aan de coulanceregeling die in de brief wordt aangekondigd, zodat deze zoveel mogelijk praktisch toepasbaar is.”
BK benadrukt wel: ,,Zowel het ministerie als GGD-GHOR (de toezichthouder, red.) hebben zich open naar ons opgesteld, omdat ook zij zien dat de arbeidsmarktproblematiek in de kinderopvang een acuut probleem is.”
FNV Zorg & Welzijn had graag gezien dat staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in zijn aanpak meer maatregelen zou nemen, waarin het belang van de pedagogisch medewerker voorop staat. Nu zijn de oplossingen vooral vanuit werkgeversperspectief genomen. Ook mist de vakbond voorstellen die zowel op de korte als lange termijn een positief effect zouden hebben.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Branches reageren op verlenging lockdown: ‘Heftig nieuws, hakt er behoorlijk in’
Het kabinet verlengt de lockdown met nog eens drie weken. De meeste winkels blijven zeker tot en met 9 februari dicht, net als restaurants en cafés. Een proef met evenementen gaat niet door. Kinderen kunnen vooorlopig niet naar school of de crèche. De boodschap van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is geen verrassing. Er is begrip voor het overmijdelijke, maar de zorgen worden groter. -
PREMIUMCOLUMN
Juf Marieke is juf... én ze heeft ook nog 100 andere banen
In de jaarlijkse lijstjes van beroepen met de hoogste werkdruk, staat het onderwijs steevast in de top tien. We bevinden ons in het goede gezelschap van onder andere artsen en koks. -
Video
Rekening kinderopvang stijgt in 2022, vooral lage inkomens voelen de pijn
Ouders moeten in 2022 voor de kinderopvang, afhankelijk van hun situatie, vele tientjes tot honderden euro’s extra ophoesten. Dat blijkt uit berekeningen die de sector heeft laten maken. Vooral mensen met een kleine portemonnee zullen de stijgende tarieven voelen. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUM
Kinderen krijgen te snel het stempel ADHD, vindt deze hoogleraar: ‘Wat heeft je kind eraan?’
Veel kinderen krijgen onnodig de classificatie ADHD, vindt psycholoog en hoogleraar Orthopedagogiek Laura Batstra. ‘Leerkrachten en ouders willen soms graag een label als ADHD voor een kind, maar dat geeft geen verklaring voor pittig gedrag of tegenvallende schoolprestaties.’ -
PREMIUM
Hoe kies je jouw droomopleiding? ‘Kies iets waar je ogen van gaan glinsteren’
Spannende tijden voor de eindexamenscholieren. Hoe kies je jouw ‘droomopleiding’ uit al die vervolgstudies? Studiekeuzeadviseur en loopbaancoach Heidi Rooijakkers van Studiekeuze Bootcamp biedt hulp.