Kolvende moeders in het zonnetje: ‘Zoveel vrouwen zwoegen in koude bezemhokken’
Borstvoeden: niet elke moeder wil het, en bij niet elke moeder lukt het. Dat laatste gaat vaak gepaard met hard werken. Bovendien komt er een moment dat er gekolfd moet worden. Vandaag, op World Breast Pumping Day wordt er stilgestaan bij moeders die hun melk afkolven. Het thema dit keer: Holding Space: it’s okay to not be okay. Want kolven kan behoorlijk veel van een moeder vergen.
Teleurstelling omdat je baby rechtstreeks voeden niet lukt. Druppel voor druppel melk in je melkflesjes zien vallen terwijl de baby hongerig huilt. Elke paar uur weer aan die kolf vastzitten en na afloop alles schoonmaken: melk afkolven, zegt de organisatie van World Breast Pumping Day, vereist enorm veel toewijding. Ze roepen kolvende moeders vandaag op de hashtag #WeCanPump te gebruiken en kolfselfies te delen.
Niet elke moeder ervaart kolven als vreselijk, maar het kost wel meer moeite dan wanneer de baby meteen goed aanhapt en drinkt, zegt Christine Bulsing. Zij is lactatiekundige bij lactatiekundigenpraktijk Zoete Melk en onderdeel van het Ouders van Nu expertteam. ,,Je moet de melk eerst afkolven en daarna met een fles geven. Je bent dus dubbel zoveel tijd kwijt, tenzij iemand anders het flesje geeft. Daar komt ook nog het steeds schoonmaken van de flesjes en de kolf bij.” Je voedt de baby vanaf zijn geboorte om de drie uur, en wie kolft doet dat net zo vaak. Om de productie op peil te houden, kolft een moeder elke gemiste live voeding.
Als je als kolvende moeder een lekkend zakje uit je tas haalt of een flesje omgooit: dat is afschuwelijk. Dat is haast niet uit te leggen
Gelijk laten drinken
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom moeders kolven. Er zijn de fulltime kolvers, die hun kindje nooit aanleggen. Er zijn moeders die precies willen bijhouden hoeveel hun baby binnenkrijgt en het zo monitoren. Dat is niet nodig als je baby gezond, alert is en goed groeit, maar het neemt voor deze moeders die onzekerheid weg, zegt Bulsing.
Ook in de eerste weken kolven moeders vaak als hun kindje nog niet goed aan de borst drinkt. Bulsing: ,,Als moeder en kind in het begin zijn gescheiden, kan het dat de borstvoeding niet op goed gang komt en moet er eerst worden gekolfd. Idealiter drinkt de baby in het eerste uur al bij je, want dan komt de productie goed op gang. Ik adviseer, als dat niet lukt, om in de eerste zes uur wel te gaan kolven als je baby niet bij je is. Die baby heeft reserves en kan de eerste uren wel zonder voeding, maar je borsten moeten zo snel mogelijk dat signaal krijgen om melk aan te maken.”
Ieder lichaam reageert anders, en elk klierweefsel is anders, zegt de lactatiekundige. Bij een geplande keizersnede komt de borstvoeding vaak lastiger op gang, en ook bij overgewicht of een hormoonafwijking. ,,Gelukkig is gekolfde melk net zo goed als niet-afgekolfde melk.”
En er zijn de moeders die weer aan het werk gaan. Kolven is dan haast onvermijdelijk als je borstvoeding wil blijven geven.
Die baby heeft reserves en kan de eerste uren wel zonder voeding, maar je borsten moeten zo snel mogelijk dat signaal krijgen om melk aan te maken
Toeschietreflex kunstmatig opwekken
Borstvoedingsorganisatie La Leche League (LLL) legt uit hoe het werkt met onze menselijke melkproductie: Als de baby aan de borst drinkt, masseert hij met tong en kaken melk uit de melkkanalen achter de tepelhof. Tegelijkertijd stimuleert hij zenuwuiteinden in de tepel en tepelhof, die een signaal doorgeven aan de hersenen. Daar worden vervolgens twee hormonen afgescheiden: prolactine en oxytocine. Oxytocine zorgt ervoor dat de melk naar de tepeluitgangen gestuurd wordt en beschikbaar komt voor de baby: de toeschietreflex die de melk laat stromen.
Kolven moet dit proces nabootsen: er is geen baby die die toeschietreflex opwekt, maar een apparaat dat met borstschilden je tepel vacuüm zet en met ritmische bewegingen het zuigen imiteert. Toch levert kolven altijd minder op dan wanneer de baby zelf drinkt. Om de productie op peil te houden moeten je borsten gestimuleerd blijven: nog vaker kolven dus, als de opbrengst te weinig is.
Revolutie op de moedermelkmarkt: de peperdure draagbare, draadloze kolf Elvie. Is-ie het geld waard? Ouders van Nu testte het apparaat.
Het leuke gedeelte valt weg
Lydia de Raad, voorzitter van LLL, noemt een speciale dag als vandaag om de kolvende moeder erkenning te geven nog niet zo gek: ,,Het leuke, mooie gedeelte van borstvoeden, namelijk je baby dichtbij je, het troosten, koesteren, nabijheid: dat valt weg als je kolft. En dat is juist wat veel vrouwen motiveert om te blijven borstvoeden. Het gevoel: waar doe ik het toch allemaal voor, kun je sneller hebben als je alleen maar kolft.”
De verantwoordelijkheid van het kolven kan enorm veel stress geven, zegt De Raad. ,,Je baby is compleet afhankelijk van jouw melk, jij moet het eruit zien te krijgen en veilig thuis komen met die melk. Als je eens wist hoe vaak wij gebeld worden over een stroomuitval: zo veel stress dat de melk misschien ontdooit.” De uitdrukking ‘crying over spilled milk’: wie dat heeft verzonnen heeft nog nooit een flesje zelfgekolfde melk omgegooid, zegt zij. ,,Als je als kolvende moeder een lekkend zakje uit je tas haalt of een flesje omgooit: dat is afschuwelijk.”
It’s okay to not be okay, maar hoe maak je het comfortabeler voor jezelf als je kolft?
Ontspan. Zucht diep door voordat je begint, bekijk foto’s en filmpjes van je baby. Wat kan helpen, zegt Lydia de Raad, is een filmpje opnemen van hoe je baby begint met drinken. Dat ongeduldige hijgen voordat ze aanhappen en het tevreden geluidje als ze drinken; daarvan gaat je melk stromen.
Ken en gebruik je rechten. Je hebt tot de baby 9 maanden is recht op een kwart kolftijd per werkdag, dus twee uur bij een werkdag van 8 uur. Die mag je ook inzetten om je baby live te voeden, dus eerder ophalen van de opvang. Bulsing: ,,Het werk blijft soms liggen, of een collega moet harder werken. Probeer daar toch voor te kiezen. Het is maar negen maanden, die tijd komt niet meer terug.”
Een goeie tip, zegt De Raad: staar je niet blind op de milliliters. ,,Gebruik babysokjes om de flesjes in te stoppen als je kolft. Ze zijn namelijk niet geijkt en het aantal opgevangen milliliters klopt niet altijd met de maatstreepjes. Als je steeds maar bezig bent met 70, nee toch 90, maar gisteren was het honderd: dan ontspan je niet. Probeer dat los te laten.”
Heb je een mijlpaal bereikt in het borstvoeden? Borstvoedingsorganisatie La Leche League stuurt je een gratis mijlpaalkaartje om dat te vieren.
Er is neusspray te koop met oxytocine die de toeschietreflex makkelijker opwekt.
Warmte is enorm belangrijk. Zorg dat de kachel aanstaat in het kolfhok, leg een warme pittenzak op je nek of borsten en drink iets warms. De Raad: ,,Als je eens wist hoeveel vrouwen en elke dag in een koud bezemhok zitten te zwoegen, terwijl die kou alles blokkeert.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De ‘paniekjaren’ van succesvolle vrouwen: ‘Ze denken vaak dat vlot zwanger worden nog wel lukt’
Vrouwen met een succesvolle carrière hebben vaker moeite om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Omdat ze geen partner hebben of omdat ze altijd dachten er nog genoeg tijd voor te hebben. De steeds harder tikkende biologische klok begint tegen ze te werken. Kinderwenscoach Viki Peeters schiet hen te hulp. -
Koningsdag
Games zijn (soms) veel waard, wees geen keiharde onderhandelaar en meer vrijmarkttips
Woningsdagen: daar doen we niet meer aan. Corona hebben we uitgezwaaid en dit jaar kunnen we op Koningsdag feesten, koekhappen, de vrijmarkt op, polonaise dansen op straat en voor zachte prijsjes heel veel spullen kopen. Gaat jouw kind met zijn spaarpotje de vrijmarkt op om speelgoed te zoeken? Let dan hier op. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
vraag de vroedvrouw
Als je het ‘gouden uurtje’ met je baby hebt gemist
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (30) zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week is dat: Hoe belangrijk is dat eerste uur met je baby, en wat als je het mist? -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
PREMIUMNecrologie
‘Godmother’ Gonneke van Veldhuizen-Staas (1956-2022) bracht Nederland kennis over borstvoeding bij
HELMOND - In de Nederlandse en Vlaamse borstvoedingswereld was ze een grootheid. De maandag na een ziekbed overleden Gonneke van Veldhuizen-Staas uit Helmond (65) was een van de eersten die de kennis van de Amerikaanse borstvoedingsorganisatie La Leche League (LLL) naar Nederland bracht. -
PREMIUM
Na coronalockdowns hebben meer gezinnen hulp nodig bij opvoeding: ‘Ouders moeten écht opladen’
Kinderen opvoeden is soms zwaar. Voor sommigen ouders zó zwaar dat ze er wat hulp bij nodig hebben. Al is het maar een paar uurtjes per week. Door corona(lockdowns) is de vraag naar die hulp flink toegenomen, soms zelfs verdubbeld. Maar het aantal vrijwillige hulpgezinnen blijft achter. ,,De ouders moeten écht even opladen.” -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.