Niet-leerbaar verklaarde Sten (18) inspireert velen met vechtsporttraining
Wanneer Sten (18) op jonge leeftijd al uitvalt binnen het onderwijs, heerst er veel onduidelijkheid: wat nu? Hij krijgt een leerplichtontheffing en kan geen onderwijs meer volgen. Sten, zijn familie én trainer Patrick zitten niet bij de pakken neer, want bij sportclub Unity99 in Rotterdam ontwikkelt Sten zich tot vechtsporttrainer. Zijn moeder deelt het verhaal op LinkedIn en bereikt daarmee duizenden mensen.
,,Veel weet hij er zelf niet veel meer van”, begint Natasja Hoogerheide, moeder van Sten, over zijn schooltijd. Die tijd was niet makkelijk, omdat hij erg angstig was. Sten heeft een vorm van autisme en de schoolperiode heeft best een trauma achtergelaten. ,,Dat is ook een van de redenen dat ’ie er niet over wil praten. Hij wil het graag achter zich laten en op de toekomst focussen.”
Het was al snel duidelijk dat normaal onderwijs niet zou werken voor Sten. Hij komt op het speciaal onderwijs terecht, maar ook hier kunnen ze niet de een-op-een zorg bieden die hij nodig heeft. Sten wordt op zijn zestiende niet-leerbaar verklaard en krijgt een leerplichtontheffing. ,,Dat is natuurlijk heel naar, want je wenst dat niet voor je kind. Het voelt hopeloos en liet bij mij ook wel een trauma achter”, aldus Natasja.
Ik was twaalf toen ik vroeg of ik een keertje mocht helpen. Ik heb toen veel geoefend en nu mag ik hele klassen zelf lesgeven
Vechtsport
Maar, al snel gaat de knop om bij Natasja. Ze wil niet blijven hangen in de negatieve gevoelens en begint de zoektocht naar een plek waar Sten blij kan zijn. ,,Hij budode, een speciale vechtsport voor kinderen met autisme, toen al bij Unity99. Hier kon hij echt zichzelf zijn. Ik dacht er toen wel aan of dit misschien een maatwerkplek, een plek waar iemand met speciale behoeftes zichzelf kan ontwikkelen, zou kunnen worden voor Sten.”
En dat wordt het, na veel geregel, vanaf zijn dertiende. Sten wil helpen bij het geven van de lessen. ,,Ik zag mijn leraar Patrick van Daalen lesgeven en vond dat er leuk uitzien. Ik was twaalf toen ik vroeg of ik een keertje mocht helpen. Ik heb toen veel geoefend en nu mag ik hele klassen zelf lesgeven. Het leukste vind ik om kinderen iets te leren. Ik wil Patrick vooral heel erg bedanken dat hij in mijn leven is.”
Mensen denken vaak dat een vechtsport agressief is, maar dat is niet zo
Europees kampioen
Op school lukte het Sten dus niet om zichzelf te ontwikkelen, maar bij Unity99 wel. ,,Ik train nu zelf Braziliaans- en traditionele Jiu jitsu en het geeft mij veel rust. Je bent bezig met je lichaam en maakt contact met anderen. We leren dingen als respect hebben en op een goede manier met elkaar omgaan. Mensen denken vaak dat een vechtsport agressief is, maar dat is niet zo.”
Sinds kort heeft de 18-jarige een nieuw doel voor ogen: hij wil wedstrijden gaan spelen. En daarbij hoort natuurlijk veel trainen. ,,Ik ben nu fulltime in de dojo te vinden om te trainen of training te geven. Tegenwoordig krijg ik zelfs training in Braziliaans Jiu jitsu van Europees- en Braziliaans kampioen Daniël de Groot van CheckmatRotterdam bij Unity99. Dat vind ik echt een hele grote eer.”
Natasja is erg trots op haar zoon Sten. Om die reden plaatste ze een bericht met daarin zijn verhaal op LinkedIn, dat al snel duizenden mensen bereikt.
Toekomstperspectief
Er zijn helaas in Nederland veel meer kinderen zoals Sten, die in het huidige onderwijssysteem tussen wal en schip belanden. Natasja heeft een idee hoe dit opgelost kan worden. ,,In het onderwijs is maar weinig ruimte voor maatwerk. Als een school niet werkt, zou het top zijn om voor Sten een plek als Unity99 ook goed te keuren als onderwijs. Het woord leerplicht zou ontwikkelrecht moeten worden.”
Gelukkig heeft Sten het op het moment aardig op rolletjes. Hij is blij en kan, ondanks het gebrek aan een diploma, doen waar hij goed in is en gelukkig van wordt.
,,Wij zeggen altijd dat je moet kijken naar wat iemand wél kan en vooral niet op te geven. Daar kom je het verste mee”, besluiten moeder en zoon eensgezind.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
‘Er is voor mijn hoogbegaafde dochter geen passend onderwijs’
,,Dat Milou niet naar school gaat, vertellen we bijna niemand. Uit ervaring weet ik dat het makkelijker is erover te zwijgen dan uit te leggen waarom ik haar thuishoud", vertelt haar moeder aan Kek Mama. Lees het hele verhaal hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Nieuwe Lego-poppetjes hebben diversiteit in gender, etniciteit en fysieke kenmerken: ‘Normaliseert verschillen’
Lego komt met een nieuwe generatie karakters die beter moet aansluiten bij de huidige leefwereld van kinderen. De personages van nu laten een diversiteit in gender, etniciteit en fysieke en mentale kenmerken zien. Zo hebben ze afwijkende ledematen of vitiligo. -
Docent Sophie laat tattoo zetten die ontworpen is door leerlingen en miljoenen kijkers zien het eindresultaat
Het was een bijzonder schooljaar vol aanpassingen voor de leerlingen van docent Sophie van Els. Het aanpassen is echter nog niet afgelopen voor ze, want vanaf volgend jaar zal hun ‘juf’ op een andere school gaan werken. Als afscheidscadeau bedenkt ze een tattoo-ontwerpwedstrijd, waarvan ze het beste ontwerp ook echt zal plaatsen. Ze maakte er een TikTok over die inmiddels al meer dan een miljoen keer is bekeken. -
PREMIUM
Leven van Jarno speelde zich jarenlang af in het ziekenhuis, nu helpt hij andere kinderen met kanker
Jarno Roubos was amper 4 jaar toen hij leukemie kreeg. Waar leeftijdsgenootjes elke dag naar de basisschool gingen, had hij jarenlang andere prioriteiten: in leven blijven. Een groot feest barstte los toen hij kankervrij was. Nu strijdt de inmiddels havoscholier voor andere zieke kinderen: ,,Zodat ook zij beter worden.” -
Drentse docent hit op TikTok: ‘Ik had ook niet verwacht dat het zo enorm uit de hand zou lopen’
Het begon eerder dit jaar als pr-experiment, maar een paar maanden later is het aardig uit de hand gelopen. Docent Willemijn van Brenk uit Nieuw-Amsterdam is een regelrechte hit op TikTok. In haar (bijna reality-tv-achtige) filmpjes zie je haar lesgeven en op karakteristieke wijze praten met haar puberende leerlingen. In enkele maanden tijd is haar account enorm gegroeid en bereikt ze miljoenen kijkers. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMmarieke doet pabo
Vroeger werd juf Marieke gepest en was er weinig aandacht voor ‘het groepsgebeuren’, nu is dat anders
Toen ik als tienjarige, na drie jaar thuisonderwijs onder de Griekse zon met enkel een broertje als klasgenoot, in een normale groep 7 terecht kwam, was dat niet meteen een sociaal succes. Cognitief kon ik prima meekomen, maar ik had geen handigheid in het ‘groepsgebeuren’. Erg weerbaar was ik niet. -
-
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.