Ontreddering, pijn, blijdschap: dit zijn de winnende geboortefoto’s van Ouders van Nu
Een uitgeputte, natte moeder en een baby’tje nog vol huidsmeer. Een vader met een gat in zijn sok die het maar nauwelijks beseft en een prachtige uitdrijving van een baby vol haar: om al die bijzondere bevallingsbeelden, professioneel én amateur, een podium te geven organiseert Ouders van Nu jaarlijks een geboortefotografiewedstrijd. Deze foto's hebben gewonnen.
Fotografen zijn er steeds vaker bij in de verloskamers, zegt jurylid en gynaecoloog Koen Deurloo. ,,Bij een heftige bevalling is het tijdens, maar ook na de geboorte, belangrijk dat er foto’s genomen worden. Vooral als moeder en kind na de bevalling gescheiden worden kan het een trauma opleveren als er geen herinneringen zijn. Foto’s helpen deze herinneringen te maken of weer terug te brengen Soms weet een moeder door narcose bijvoorbeeld niet meer dat ze bijvoorbeeld haar kind heeft vastgehouden en ziet ze dat later wel terug op foto’s. Dat helpt in zo’n geval enorm.”
Niet alleen is het terugkijken van de foto’s bijzonder voor later: voor een grote meerderheid van de vrouwen die bevallen zijn, ruim 85 procent, is het terugkijken van geboortefoto’s ook een goede manier om de bevalling te verwerken. Dat blijkt uit een online enquête van Ouders van Nu, ingevuld door bijna 300 lezers.
Maar liefst 99,6 procent van de respondenten geeft aan de foto’s die tijdens de bevalling zijn gemaakt regelmatig terug te kijken. 71,8 procent laat de geboortefoto’s ook aan anderen zien. Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu vult aan: ,,Zo’n bijzonder moment als een bevalling kun je nooit meer over doen. Er zit zo veel emotie in de foto’s.”
De winnende professionele foto
De jury was unaniem onder de indruk van bovenstaande foto van fotograaf Jessica Innemee. De ouders hadden duidelijk vooraf nagedacht over de bevalling thuis in bad bij het haardvuur, zeggen de juryleden. ,,Maar zoals vaker gebeurt bij bevallingen; je kunt het niet plannen. Het bad werd niet gehaald. De vader is duidelijk overrompeld door zijn emoties. Deze foto is niet te regisseren, niemand op de foto was bezig met de fotograaf, alleen met het moment. En toch klopt alles.”
Fotograaf Jessica Innemee over de foto: ,,Toen ik aanbelde bij Marloes hoorde ik buiten al dat ze persdrang had. Ik sjeesde de trap op en dacht alleen maar: snel, ik moet mijn camera klaar hebben! Marloes zat op de grond, hangend over een stoel met een kussen onder haar: een veilige situatie voor de baby om geboren te worden, dus ik dacht: laat maar komen.”
De winnende amateurfoto
Deze foto is gemaakt door Mandy Linssen, ok-assistente in het Zuyderland MC in Limburg. Ze mocht bij de bevalling van vrienden aanwezig zijn. Mandy: ,,Ik maakte deze foto tijdens de keizersnede van vrienden. We hadden van tevoren afgesproken dat ik bij de keizersnede zou zijn. Daar was ook een datum voor gepland, maar uiteindelijk besloot de baby eerder te komen. Toevallig was ik die dag aan het werk en kon ik er alsnog bij zijn. De foto is gemaakt op het moment dat het kindje uit de buik wordt gehaald. Een armpje is er al uit, maar het andere armpje moet nog geboren worden. Ik weet nog dat ik zó graag een mooie foto wilde maken. Ben blij dat het is gelukt.”
Deze foto's vielen ook in de prijzen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Babybullshit: deze wetenschapper onderzoekt de raarste fabeltjes
Géén ui eten als de baby krampjes heeft. Elk kind kost jou als moeder een tand en de placenta opeten zorgt voor spoedig herstel. Gaat je bullshitradar al rinkelen? Wetenschappelijk onderzoeker Jojanneke Bastiaansen factcheckt in haar boek Baby Bullshit bizarre en hardnekkige fabeltjes. “Baat het niet schaadt het niet gaat niet altijd op. Soms schaadt het wel.” -
PREMIUM
Wat kun je doen om je kind niet uit het oog te verliezen in het ov? ‘Ons advies: pak je kind altijd bij de hand’
Het hachelijke avontuur van de oma die haar 3-jarige kleinkind onlangs met de metro zag wegrijden in Rotterdam, maakt veel los. Het roept bij duizenden mensen herkenning op, maar ook de vraag: hoe vaak gebeurt zoiets, en nog veel belangrijker: wat doe je in zo’n situatie? -
Vraag de vroedvrouw
Verloskundige: ‘Wacht even met de navelstreng doorknippen, zo krijgt je baby al zijn bloed terug’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week: De navelstreng doorknippen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
PREMIUM
Miranda vecht voor het leven van doodzieke kinderen: ‘Het is onnatuurlijk als een kindje overlijdt’
Ze werkt letterlijk tussen leven en dood. IC-kinderverpleegkundige Miranda Nobel (39) uit Woerden zet alles op alles om doodzieke kinderen weer beter te laten worden. Helaas moeten sommige kinderen het leven loslaten. En dat went nooit. -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Leven van Jarno speelde zich jarenlang af in het ziekenhuis, nu helpt hij andere kinderen met kanker
Jarno Roubos was amper 4 jaar toen hij leukemie kreeg. Waar leeftijdsgenootjes elke dag naar de basisschool gingen, had hij jarenlang andere prioriteiten: in leven blijven. Een groot feest barstte los toen hij kankervrij was. Nu strijdt de inmiddels havoscholier voor andere zieke kinderen: ,,Zodat ook zij beter worden.”