Oppassen op de kleinkinderen? Met deze tips voorkom je frictie
Voor veel werkende ouders zijn opa en oma - ook in de schoolvakantie - een uitkomst: ze kunnen bijspringen als je kind vrij is, onverwacht ziek is of hebben zelfs een vaste wekelijkse oppasdag. Maar er kan ook frictie ontstaan. Drie gouden tips om van het oppassen een succes te maken.
,,Vaak werken beide ouders, maar de werkdagen zijn niet aangepast aan de schooltijden. Dat betekent dat als je je kind niet altijd naar de opvang wil brengen, grootouders moeten oppassen”, weet coach Bieke Geenen, die een boek - Opa en oma zonder stress - schreef over het onderwerp. Volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (2017) springt iets meer dan de helft (52 procent) van de grootouders weleens bij. Bij baby’s gemiddeld twaalf uur per week, bij kleuters iets minder, wekelijks zo’n acht uur.
Veel opa's en oma's bieden zichzelf ook aan als oppas, zegt Geenen. ,,Je bent als ouder ook meer gerust als opa en oma oppassen. Die ken je goed, het is praktisch en bovendien is het financieel aantrekkelijk. Dat zijn factoren die meespelen.” Maar toch ziet ze ook regelmatig dat de schoen gaat wringen. ,,Het leven van veel grootouders wordt afgestemd op de agenda van hun kinderen, niet zozeer op die van de kleinkinderen. Ze springen in als de kinderen ze nodig hebben. Ze krijgen er daarmee een extra zorgtaak bij.”
Een ander dilemma waar grootouders vaak mee te maken krijgen als ze een vaste oppasdag hebben: wat is de rol in de opvoeding? ,,Als je je kleinkinderen een paar dagen in de week van school haalt, dan kun je niet altijd alleen maar die leuke opa en oma blijven. Daar zit ook een stukje opvoeden in en dat is niet makkelijk. Vaak is er een verschil in visie tussen ouders en grootouders.”
Drie tips om het oppassen tot een succes te maken:
1. Praat over de regels
,,Opa en oma willen vaak niet de hele tijd boos zijn op de kinderen, ze willen een leuk moment aan tafel hebben”, weet Geenen. En dus kan het zomaar gebeuren dat je kind thuis pas een toetje krijgt als het alles geproefd heeft, maar bij opa en oma ook zonder proeven een dessert mag eten. Of zomaar een boterham met chocoladepasta, zonder eerst die hartige met kaas te hebben opgegeten. Geenen: ,,Ik zou grootouders adviseren om het kleinkind centraal te zetten en de regels te handhaven. Als ze thuis geen frisdrank krijgen aan tafel, dan bij opa en oma ook niet. Een snoepje kan geen kwaad. Als je dat uitspreekt, wordt het veel genuanceerder en lijkt het niet alsof je de ouders negeert.”
2. Spreek irritaties uit
Opa en oma zijn is niet altijd makkelijk. Als je elke dag op de stoep staat om je kleinkinderen te zien, vinden hun ouders dat soms overdreven. Grootouders die weinig van zich laten horen of bewust op afstand blijven, omdat ze zich niet willen opdringen, kunnen worden beschuldigd van desinteresse. Ook hierbij geldt, wees duidelijk naar elkaar en spreek eventuele irritaties uit, schrijft Ouders van Nu.
3. Voorkom overbevraging
Voor sommige grootouders kan het best pittig zijn: de hele dag met een kleinkind op stap. Daarover moet je helder communiceren, stelt Geenen. ,,Als grootouder wil je best de opvang doen, maar zeg dan ook dat je dan niet voor het eten zorgt. Of zeg dat je in het huis van je kinderen oppast, zodat je zelf thuis geen rommel hebt. Ga er bewust mee aan de slag.” Ouders zijn vaak heel bewust bezig met de opvoeding, zegt Geenen, maar grootouders worden nu eenmaal opa en oma, daar hoeven ze zelf niets voor te doen. Daardoor is er weinig bewustwording en dan kan wrijving ontstaan als je er niet goed over nadenkt.”
8 typen grootouders, elk met hun eigen kwaliteiten
Van verwen- tot doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-opa's en -oma’s: je kunt grootouders grofweg indelen in acht verschillende types. De een is niet per se beter dan de ander. Ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. In welk type herken jij je (schoon)ouders? Lees het bij Ouders van Nu.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 4 juni 2021.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Wees blij dát je nog op bezoek mag. Wij kunnen niet eens ons nieuwe kleinkind gaan opzoeken’
Bloemen van je grote liefde in Algerije, kusjes op de iPad voor opa en oma in Zuid-Afrika en digitaal meekijken met je dochter en haar gezin in Engeland. Het is beter dan niets, maar toch missen sommige mensen al een jaar lang geliefden in het buitenland. -
PREMIUM
Gynaecoloog: ‘Vrouwen hebben te rooskleurig beeld van slagingskansen ivf-behandeling’
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland voor het eerst zwanger worden, stijgt al sinds de jaren 70. Ze stellen hun kinderwens uit omdat ze er nog niet klaar voor zijn, of eerst andere dingen willen doen. Maar hun vruchtbaarheid groeit niet mee; vrouwen zijn nog net zo lang, of kort het is maar net hoe je het bekijkt, vruchtbaar als 1000 jaar geleden. -
Lezersvraag
Fitte lezers zien ouderwetse ‘opa en oma’ als eretitel, al klinkt ‘toppa en topma’ ook vrolijk
Volgens Van Dale betekent het woord opa ‘een oude man’. Dat klopt vaak niet meer: opa en oma zijn tegenwoordig fit en ondernemend. Is het tijd voor een nieuwe term, vroeg schrijver Wim Daniëls zich af. Onze lezers verschillen van mening. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Pestkoppen die kinderen in elkaar slaan: deze sportschoolhouder is er klaar mee en komt in actie
Bijna 240.000 Nederlanders zijn afgelopen jaar gepest, blijkt uit cijfers van het CBS. En dat begint vaak al heel vroeg, op de basisschool. Sportschoolhouder Francois van Helden uit Amersfoort wil daar iets aan doen. Daarom gebruikt hij zijn passie voor Krav maga om kinderen te wapenen.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMCOLUMN
Juf Marieke is juf... én ze heeft ook nog 100 andere banen
In de jaarlijkse lijstjes van beroepen met de hoogste werkdruk, staat het onderwijs steevast in de top tien. We bevinden ons in het goede gezelschap van onder andere artsen en koks.